Keşmir’in özerkliği geri alındı, Hindistan Yüksek Mahkemesi onayladı

Hindistan Yüksek Mahkemesi, milliyetçi Narendra Modi hükümetinin Keşmir’in yarı özerk statüsüne son verme kararını onayladı.

Ülkenin en yüksek mahkemesi, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cemmu ve Keşmir’in yarı özerk statüsüne son verilmesini öngören kararı onayladı.

Hindistan Yüksek Mahkemesi ayrıca gelecek yıl Cemmu ve Keşmir'de seçimlerin yapılmasına karar verdi.

Yüksek Mahkeme, Cemmu ve Keşmir'in "en erken ve mümkün olan en kısa zamanda" diğer Hint eyaletleriyle eşit düzeye getirilmesi ve seçimlerin 30 Eylül 2024 tarihine kadar yapılması gerektiğini belirtti. Başbakan Modi, Yüksek Mahkeme kararını bir "umut ışığı" olarak görüyor.

Hükümet 5 Ağustos günü Hindistan Keşmir'inin özerkliğine son vermişti. Hindistan Anayasası tarafından güvence altına alınan Cemmu ve Keşmir eyaletinin özel statüsü başkanlık kararnamesiyle kaldırıldı.

Bu bölge üzerinde, Hindistan'ın ilişkilerinin gergin olduğu komşu Pakistan da hak talep ediyor.

İngiliz Hindistan İmparatorluğu'nun 1947'de sona ermesinden bu yana Keşmir, özellikle Pakistan'ın toprak talepleri ve bölge halkının isyanları nedeniyle neredeyse kesintisiz olarak şiddetle anılıyor.

Hindistan hükümetinin kararının, 1989 yılında bağımsızlık yanlısı bir ayaklanmanın 70.000 kişinin hayatına mal olduğu bu eyalette şiddetin yeniden patlak vermesine neden olabileceği belirtiliyor.

KEŞMİR NEREDE YER ALIYOR?

Keşmir bölgesi Hindistan alt kıtasının kuzeyinde, Himalaya dağlarında yer alıyor. İngiliz sömürge imparatorluğu Hindistan'ın bölünmesinden bu yana Hindistan ve Pakistan olmak üzere iki parçaya bölünmüş durumda.

Bu bölünme 1947'de gerçekleşirken, Cemmu ve Keşmir’in çok büyük bir özerklik ölçüsünü muhafaza etmesi koşuluyla Hindistan Birliği'ne katılmaya karar verdiği ifade ediliyor. Bu bölge, Hindistan federasyonu içinde Müslüman çoğunluğa sahip tek eyalet olarak dikkat çekiyor.

Keşmir'in Hindistan kontrolündeki kısmı olan Cemmu ve Keşmir eyaleti, Büyük Britanya'dan biraz daha büyük olan 200 bin km2 'lik bir alanı kaplıyor ve 12,5 milyon nüfusa sahip. Kuzeyde ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı Srinagar Vadisi ile doğuda ağırlıklı olarak Budistlerin yaşadığı ve seyrek nüfuslu Ladakh Çölü'nden oluşuyor. Keşmir'in Pakistan kısmı 86 bin km2'den fazla bir alanı kaplıyor ve 6,4 milyon nüfusa sahip.