Kim bu İtalyanları sokaklara çıkaran Sardalyalar?

İtalya’nın başkenti Roma’da Cumartesi günü onbinlerce kişi aşırı sağa karşı sokaklara çıktı.

“Sardalyalar” olarak kendilerini adlandıran antifaşistlerin öncülük ettiği Roma’daki eyleme onbinlerce kişi katıldı. Eylemciler, Saint-Jean de Latran bazilikası önündeki Roma’nın en büyük meydanlarından birini doldurdu. Eylemde, aşırı sağcı ve fikirleri protesto edildi.

DÖRT KİŞİNİN ÇAĞRISIYLA ORTAYA ÇIKTI

Sol cephede yer alan Sardalyalar hareketi, 14 Kasım’da Bologna kentinde dört kişinin çağrısı ardında gerçekleşen yürüyüşle ortaya çıktı. Yürüyüşe sürpriz bir şekilde 15 bin kişi katılarak, hükümetin eski iki numaralı ismi ve aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini’nin “bölen ve nefret yayan” söylemleri protesto edildi.

O tarihten beri, Bella Ciao şarkısının sık sık söylendiği onlarca eylem düzenlendi. Toplamda Milan, Floransa, Napoli ve Palermo gibi kentlerde 300 bin kişi sokaklara çıktı.

Cumartesi günü Roma’da yapılan gösteride yine İtalyan antifaşistlerin en ünlü şarkısı Bella Ciao hep bir ağızdan söylendi.

Genç ve üçüncü kuşak Sardalyalar, yaya, bisiklet ve hatta tekerlekli sandalyelerle eyleme geldi.

Bu hareketin kurucularından Mattia Santori, eylemde yaptığı konuşmada, “Bir risk alıyoruz; Sardalyaların tüm kötülüklerin çözümü olmasına inanmak. Ama burada Sardalya yok, bunlar fikirleri ile meydanları dolduran, popülizmle basitleştirilmiş tek düşünce tipi olan bir düşman gören insanlardır” dedi.

DAHA ÖZGÜR VE SPONTANE BİR HAREKET

32 yaşındaki ekonomi araştırmacısı Mattia Santori, eylemden önceki gün de yaptığı bir açıklamada bir partiden daha özgür ve spontane bir biçim etrafında yeni bir enerji ortaya çıkarmak istediklerini söylerken, hiyerarşik olmayan, büyük yönelimler belirlemeyen yeni bir örgütlenmeye sahip bir yapıya dikkat çekti.