Kim Jong Un’dan, Güney Kore ve ABD'yi ‘yok ederiz’ tehdidi

Kuzey Kore devlet ajansı KCNA'ya göre ülkenin Kim Jong-un, Güney Kore ve ABD’nin çatışma başlatması halinde bu ülkeleri ‘’yok edecekleri’’ tehdidinde bulundu.

Pazar günü Pyongyang'da Kuzey Kore'nin önde gelen komutanlarıyla toplantı yapan Kim Jong Un, "Eğer düşman, karşı karşıya gelmeyi ve askeri provokasyonu tercih ederse, ordumuz bir an bile tereddüt etmeden en güçlü araçlarını seferber ederek (...) onu tamamen yok etmek için ölümcül bir darbe indirmelidir" dedi.  

Kuzey Kore lideri aynı gün ülkenin stratejik yönergelerini ortaya koyduğu yıl sonu töreninde Seul'e karşı yeni nükleer saldırı tehditleri savurdu ve yarımadada "her an patlak verebilecek" bir "savaş" için askeri hazırlıkların hızlandırılması emrini verdi.  

Kim Jong Un Washington'u "çeşitli askeri tehditlerle" suçladı ve Güney Kore'ye karşı "acil durumlarda nükleer güç de dahil olmak üzere tüm fiziksel araç ve güçleri harekete geçirme" emri verdi.  

Kuzey Kore lideri, artık Güney ile uzlaşma ve yeniden birleşme arayışında olmadığını belirterek,  Seul ve Washington tarafından tetiklenen "ısrarlı ve kontrol edilemez kriz durumunun" yaşandığını savundu. 

ABD ve Güney Kore, Pyongyang'ın 2023 yılında gerçekleştirdiği rekor silah denemeleri karşısında savunma işbirliğini güçlendirdi. Pazartesi günü Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol yeni yıl konuşmasında Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir nükleer ya da füze tehdidini "temelden caydıracaklarını’’ ifade etti.  

Kuzey Kore, 2023 yılında yörüngeye bir askeri keşif uydusu yerleştirdi, nükleer güç statüsünü anayasasına koydu ve cephaneliğindeki en güçlü balistik füzeyi test etti.