Kim-Trump zirvesinin iptali sonrası yine gergin dönem

ABD Başkanı Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la haftalardır beklenen görüşmesini iptal etmesi ardından gerginliği arttıracak söylemler artıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın bugün Kim Jong-un’a gönderdiği açıklanan mektubunda, 12 Haziran’da Singapur’da yapılacak ikili görüşmeyi iptal ettiği duyurulmuştu. Trump, bu karara gerekçe olarak Kim Jong-un’un ABD ile Güney Kore arasındaki askeri tatbikata karşı sözlerini göstermişti.

Bu kararın ardından Kuzey Kore’nin sert bir tepki vermesi beklenirken, kararın Pyongyang yönetiminin nükleer deneme tesislerini imha etmesinden hemen sonrasına denk gelmesi de dikkat çekti.

GÜNEY KORE KARARDAN RAHATSIZ

Güney Kore’den yapılan açıklamada ise, Trump’ın kararının yanlış olduğu vurgulandı. Devlet Başkanı Moon Jae-in adına yapılan açıklamada, “Kuzey Amerika-Kuzey Kore buluşmasının planlandığı  gibi gerçekleşmeyecek olması talihsizcedir” denildi.

ABD YİNE SERT SÖZLERLE UYARDI

Görüşmenin iptal edilmesine rağmen Donald Trump’ın açık kapı bıraktığı biliniyor. Trump mektubunda, görüşmenin ‘birgün gerçekleşeceği umuduyla’ sözlerine yer vermişti.

Ancak sonrasında hem Trump’ın hem de Savunma Bakanlığı (Pentagon) açıklamalarının sert tehditler içerdiği görülüyor.

Trump,  (Savunma Bakanı) General Mattis ve Genelkurmay Başkanı ile
görüştüm: eğer gerekirse ordumuz hazır. Güney Kore ve Japonya ile de görüştüm. Kuzey Kore aptalca veya pervasız adımlar atarsa onlar da hazırlar” dedi.

Trump’ın yanı sıra ordunun üst düzey isimlerinden general Kenneth McKenzie de sert cümleler kurdu. McKenzie, Kuzey Kore’den ‘provokasyon’ gelmesi halinde ‘bölgedeki müttefikleriyle’ birlikte hazır olduklarını söyledi.