Kırgızistan ‘ayçiçeğine benzetilen' bayrağını değiştiriyor

Kırgız parlamentosu, ulusal bayrağın tasarımında yapılan bir değişikliği onayladı. Böylece bayraktaki güneş, gerçekten "parlayan" bir güneşe benzetilecek.

Tasarıya öncülük edenlerden biri olan Parlamento Başkanı Nurlanbek Çakiyev'e göre, mevcut kırmızı zemin üzerinde dalgalı ışınlara sahip sarı bir daire ve ortasında geleneksel bir Kırgız göçebe yurdunun küresel bir detayını gösteren bayrak "belirsiz" bir izlenim veriyor.

Çakiyev, ekonomik zorluklar yaşayan bu eski Sovyet cumhuriyetinde pek çok kişinin ışınlı daireyi ayçiçeği zannettiğini ve bu yorumun yetkililerin hoşuna gitmediğini belirtti.

Eylül ayında sunulan tasarı, bayraktaki ışınların şeklinin "açıkça güneş ışınlarını anımsatacak" şekilde değiştirilmesini öneriyor.

Tasarı 59 milletvekili tarafından onaylanırken, beş milletvekili karşı oy kullandı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Caparov bayraktaki tasarımın değiştirilmesine koşulsuz destek verdi.

BAĞIMLILIK BAYRAK YÜZÜNDENMİŞ!

Çaparov, ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, "Bayrağın yeni versiyonu onaylanırsa, artık bağımlı olmayacağız" demişti.

Cumhurbaşkanı "Şimdiye kadar toplumumuzda bayrağımızın ayçiçeğine benzediği düşünülüyordu ve bu yüzden ülke bir daha ayağa kalkamıyor" diye iddia etmişti.

"Bundan sonra her şey sanki güneş üzerimizde parlıyormuş ve bize gülümsüyormuş gibi olacak" diyen Çaparov, yurttaşları Kırgızistan'ın "artık özerk ve gelişmiş bir ülke olacağını" ummaya çağırdı.

Ancak Kırgızistan'da herkes bu fikirden memnun kalmadı ve aralık ayı başında başkent Bişkek'te onlarca kişi sokaklara dökülerek bayrak değişikliğini protesto etmişti.