Kırım-Kongo’ya neden olan keneye Fransa’da da rastlandı

Bu yıl sıcaklıkların diğer birçok ülkede olduğu gibi artış gösterdiği Fransa’da da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi taşıyıcısı kenelerin varlığının arttığı bildiriliyor.

İlk kez 1940 ve 1950’li yıllarda Kırım ve Kongo’da ayrı vakalarda tespit edilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi adlı viral hastalığa neden olan kenelere Fransa’nın güneyinde birçok ilde rastlandığı bilgisi verildi. Montpeiller şehrinde bulunan Kalkınma için Uluslararası Agronomik Araştırmalar İşbirliği Merkezi (CIRAD) tarafından yapılan açıklamada, Hyalomma marginatum adlı kene türünün en az 6 ilde görüldüğü kaydedildi.

8 milimetreye kadar ulaşan boyu ve başta atlar olmak üzere hayvan kanıyla beslenmesiyle bilinen bu kene türü, aynı zamanda Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının da taşıyıcısı olabilir.

CIRAD tarafından yapılan açıklamaya göre, tehlikeli kene türüne Pyrénées-Orientales, Aude, Hérault, le Gard, Bouches-du-Rhône, Var ve Ardèche vilayetlerinde rastlandı.

Kurak bölgelerde yaşadığı bilinen kene türünün Fransa’ya nasıl ulaştığı ise açıklığa kavuşturulabilmiş değil. CIRAD’a göre ise kene türünün İspanya’dan getirilen atlar veya göçmen kuşlara yapışarak Fransa’ya gelmiş olması ihtimaller arasında.

Hastalık nedeniyle sadece Kürdistan ve Türkiye’de yıllık tespit edilebilen onlarca ölüm vakası olduğu biliniyor.