Kivu’da silahlı gruplar iki yılda 1.900 sivil öldürdü

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Kongo Araştırma Grubu tarafından yayınlanan rapora göre 130’u aşkın silahlı grubun aktif olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Kivu bölgesinde iki yılda 1.900 sivil öldürüldü.

İki organizasyonun yayınladığı raporda Kivu bölgesinde “Haziran 2017 ile haziran 2019 arasında silahlı gruplar 1.900 sivili öldürdü, 3.300’den fazlasını alıkoydu” denildi. Kongo’nun doğusu 25 yıldır güvenliksiz bir ortamda bulunuyor.

HRW’nin Orta Afrika müdürü Lewis Mudge, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kivu bölgesinde 130’u aşkın silahlı grup sayısız nedenle savaşırken, burası dünyanın en şiddetli bölgelerinden biri haline geldi” dedi.

Son iki yıl içerisinde “şiddetin merkez üssünün Beni bölgesi” olduğunu belirten rapor, sivillere yönelik cinayetlerin üçte birinin bu bölgede işlendiği kaydedildi. Bu bilançonun ise özellikle Kongo güvenlik güçleri ile Müslüman Ugandalı milislerden oluşan Demokratik İttifak Güçleri (ADF) arasındaki çatışmalardan kaynaklandığı kaydedildi.

ADF grubu, 2014 yılından bu yana bir dizi katliamda yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Raporda, yaygın düşüncenin aksine, şiddet ile maden alanları arasında sistematik bir bağ olmadığına dikkat çekilirken, şiddet olaylarının sadece yüzde 20’sinin bir maden ocağının 20 kilometre çevresinde yaşandığı ifade edildi.

Bazı şiddet olayları doğrudan maden alanlarının kontrolünü ele geçirme ile bağlantılı olsa da, silahlı grupların başta mangal kömürü, kaçak avlanma, alıkoyma ve her tür mallara veya geçişlere uygulanan vergiler gibi çok sayıda gelir kaynaklarını olduğu kaydediliyor.