Kolombiya’da barış süreci belirsizliğe doğru gidiyor

Kolombiya’nın görevi yakında devredecek hükümetiyle en büyük gerilla gücü ELN arasında ateşkes için müzakerelerde sonuç alınamadığı duyurulurken, yeni kurulacak hükümetle barış süreci belirsizliğe mahkum olacak.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri’nin (FARC) 2016 yılında barış anlaşması sonrasında silahlı mücadeleyi sonlandırması ardından Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) en büyük gerilla gücü olmuştu.

SANTOS’UN UMUDU DUQUE’NİN MÜZAKERELERİ DEVAM ETTİRMESİ

Geçtiğimiz aylarda seçilen ve FARC ile barış anlaşmasını değiştirmeyi vaat eden sağcı Ivan Duque’nin 7 Ağustos’ta görevi devralacak olması nedeniyle ELN ile son müzakereler önem taşıyordu. Ancak mevcut Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ELN ile ateşkes konusundaki müzakerelerden sonuç alınamadığını duyurdu.

Santos, görevi devralacak olan halefi Ivan Duque’nin kuracağı yeni hükümetin müzakereleri devam ettirmesi çağrısı da yaptı.

2 bin 500 civarında gerillasıyla ülkenin en büyük gerilla hareketi olan ELN ile müzakerelerde, Duque’nin göreve gelmesinden önce kalıcı ateşkes sağlanması hedefleniyordu. ELN ile müzakereler Şubat 2017’de Ekvator’un başkenti Quito’da başlamış, ancak Mayıs ayında Ekvator hükümetinin geri çekilmesiyle Küba’da devam ettirilmişti.

Bu hafta içinde sonlanacak müzakerelerin 6’ıncı turundan sonuç alınamaması halinde yeni devlet başkanının sert tavrının devreye gireceği tahmin ediliyor.

FARC’TAN SONRA DİĞER HAREKETLERLE BARIŞ ÖNEMLİ

Kolombiya’da 1964 yılında başlayan iç savaşta en az 260 kişi yaşamını yitirirken, 83 bin kişi de ‘kayıp’ olarak kayıtlara geçmişti. FARC ile Juan Manuel Santos hükümeti arasındaki barış görüşmeleri sonunda varılan barış anlaşması Ekim 2016’daki referandumda reddedilmişti. Ancak daha sonra kısmen değiştirilen anlaşma, Kolombiya Kongresi’ndeki oylamayla yürürlüğe girmiş ve 7 bini aşkın FARC gerillası geçtiğimiz yaz itibariyle silahlarını Birleşmiş Milletler’e (BM) teslim etmişti.

FARC’ın silahlı mücadeleyi sonlandırma kararı ardından yüzlerce gerilla ise siyasi yaşama geçmeyi reddetmişti.

SÜREÇ TERSİNE DÖNEBİLİR

FARC ve diğer gerilla hareketleriyle müzakerelere karşı çıkan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin desteklediği Ivan Duque, Haziran ayında  seçimleri kazanmıştı. Duque’nin göreve gelmesiyle Kolombiya barış süreci belirsiz bir hal alırken, çatışmaların yeniden artması ihtimali bulunuyor. Bu durumda, ELN’nin yanı sıra çok sayıda irili ufaklı sol gerilla hareketinin olduğu Kolombiya’da FARC’tan kopan grupların da etkinliğini arttırması söz konusu olacak.

Juan Manuel Santos’un tutumu sayesinde FARC’la barış anlaşması sonrasında ELN ile çatışmalarda göreceli bir düşüş kaydedilmişti.