Kolombiya’da ‘barışa’ rağmen saldırılar sürüyor

FARC gerillaları ile barışın yapıldığı 2016 yılından bu yana ki en ağır şiddet dalgalarının yaşandığı Kolombiya’da en az 10 kişinin daha katledildiği bildirildi.

Yerel yetkililerin verdiği bilgilere göre, ülkenin güneybatısındaki Nariño eyaletine bağlı Mosquera şehrinde düzenlenen bir saldırıda en az 4 kişi hayatını kaybetti. Sanal medyada da paylaşıldığı savunulan bir videoda, saldırının bir teknede bulunan silahlı kişilerce gerçekleştirildiği belirtildi.

Bir başka saldırının ise Cauca eyaletinde düzenlendiği ve biri çocuk en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Bu saldırının bir horoz dövüşünü izlemeye gelen kişilere yönelik olduğu bilgisi verildi.

ÇETELERİ UNUTAN HÜKÜMET ESKİ FARC GERİLLALARINI SUÇLADI

Kolombiya polisi ise, barış anlaşmasının yerine getirilmemesi nedeniyle yeniden silahlanan FARC gerillalarını suçlarken, buna dair kesin bir kanıt sunamadı.

Ancak bilinen bir gerçek var ise, o da Nariño ve Cauca eyaletlerinin uzun süreden bu yana Pasifik Okyanusu üzerinden Orta Amerika ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yönelik uyuşturucu ticaretinin merkezinde olmaları. Buralarda ayrıca illegal maden yataklarının kontrolü için farklı grupların çatıştığı da biliniyor.

BU YIL 61 KATLİAM GERÇEKLEŞTİ

Bağımsız bir gözlem kuruluşu olan Indepaz’a göre, Kolombiya’da bu yılın başından bu yana en az 61 katliam gerçekleşti. Birleşmiş Milletler (BM), bir veya birden fazla kişi tarafından düzenlenen ve en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıları ‘katliam’ olarak nitelendiriyor.

FARC’TAN AYRILANLAR VE ELN’NİN 5 BİNE YAKIN GERİLLASI AKTİF

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) ile dönemin Devlet Başkanı Juan Manuel Santos başkanlığındaki hükümet arasında imzalanan barış anlaşması sonrasında silahlı mücadele sonlandırılmıştı. 1964’ten 2016’ya kadar 225 bin kişinin yaşamına mal olan iç savaş sonrasında 2017 yılında 13 bin civarında FARC üyesi siyasal yaşama geçişin adımı olarak silahlarını BM yetkililerine teslim etmişti. FARC ise aynı kısaltma ile siyasi partiye dönüşmüştü.

Ancak yeni Devlet Başkanı İvan Duque tarafından barış anlaşmasının şartlarının yerine getirilmemesi nedeniyle FARC’ın birçok önemli gerilla komutanı dahil binlerce üyesi yeniden silahlı mücadele kararı almıştı. Halen ortak bir komuta yapısı altında olmayan 2 bin 300 kadar eski FARC gerillasının faal olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca FARC’tan sonra barış müzakereleri yapılan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gerillalarının da en az 2 bin silahlı, 7 bin de milis üyesi bulunuyor.

BM’ye göre, Kolombiya’da iç savaşta meydana gelen katliamların yüzde 90’ına yakınının hükümet yanlısı paramiliter gruplar ya da ordu mensuplarınca yapılmıştı.