Kolombiya’da bombalı saldırı, 43 yaralı

Kolombiya’nın Cuaca eyaletindeki Corinto Belediyesi önünde bomba yüklü bir otomobilin patlaması sonucu 43 kişinin yaralandığı bildirildi.

Savunma Bakanlığı tarafında yapılan açıklamada, sivillerin hedef alındığı iddia edilerek, belediyenin bir kamu kurumu olduğu ve “anlamsız bir terörist eylem” olduğunu belirtti.

Belediye yetkililerine göre, cuma günü gerçekleşen patlamada yaralananlar arasında ikisi hamile kadın olmak üzere 13 memur bulunuyor.

Savunma Bakanlığı, saldırıdan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nden (FARC) ayrılan bir grubun yaptığını iddia etti.

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque bu saldırının arkasında olanların “(Ramos) Dagoberto çeteleri olduğunu” belirterek, FARC’tan ayrılan gruplardan birini işaret etti.

Ivan Duque, kendisinden önceki devlet başkanı ile FARC arasında 2016’da imzalanan tarihi barış anlaşmasını tanımamıştı. Bu anlaşma yarım yüzyılı aşkın bir çatışmaya son vermişti. Anlaşmadan sonra da devletin FARC’lılara yönelik saldırıları sürmedi. FARC’tan boşalan yerlerde, paramiliter yapılar ve çeteler de giderek aktifleşti.  

FARC’tan ayrılan çok sayıda grup da anlaşmayı reddediyor. Birleşik bir komutanlık altında olmayan bu grupların toplam 2500 dolayında savaşçısının olduğu tahmin ediliyor.