Kolombiya’da ‘FARC’tan kopan’ gruba saldırı: 11 gerilla öldü

Barış sürecinin kaderinin devlet başkanlığı seçimlerine bağlı olduğu Kolombiya’da silah bırakan FARC’tan ayrılan en az 11 gerillanın ordu operasyonlarında yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Kolombiya Savunma Bakanı Luis Carlos Villegas, Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri’nden (FARC) kopan bir gruba yönelik operasyon düzenlendiğini söyledi. Villegas, operasyonda 11 gerillanın öldürüldüğünü, 2’sinin ise yaralı olduğunu kaydetti.

Bakan, operasyonların 2016’da imzalanan barış anlaşması kapsamında silah bırakmaya karşı çıkan FARC üyelerinin oluşturduğu 7’inci Cephe’ye yönelik olduğunu belirtti. Eski FARC komutanlarından Rodrigo Cadete etrafında toplanan 7’inci Cephe’nin ülkenin güneyinde etkili olduğu biliniyor.

Resmi rakamlara göre en az 7 bin gerillası bulunan FARC’ın 7 bin kadar üyesi Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde silah bırakmayı ve sivil yaşama geçmeyi kabul etmişti. Yine resmi verilere göre, barış anlaşmasını kabul etmeyen 1200 kadar gerilla ise 7’inci Cephe ve benzeri grupları oluşturarak silahlı mücadeleye devam ediyor.

BARIŞ SÜRECİ OLDUKÇA KRİTİK BİR DÖNEMEÇTE

Ülkedeki barış sürecinin kaderi hafta sonunda yapılan ve ikinci turu 17 Haziran’da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine kilitlenmiş durumda. Seçimlerden birinci çıkan sağcı aday Ivan Duque, barış anlaşmasına karşı çıkan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe tarafından destekleniyor.

Kolombiya’daki barış sürecinin tamamlanabilmesi için hem FARC ile anlaşmanın tümüyle uygulanması hem de şu andaki en büyük gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barışın sağlanması gerekiyor. Ayrıca FARC’tan kopan 7’inci Cephe gibi sol gerilla gruplarının anlaşmaya dahili sağlanamadı.

Öte yandan barış sürecinin gerçek manada işleyebilmesi için solcu gerillalara karşı kirli savaşta kullanılan sağcı paramiliter grupların ciddi düzeydeki etkinliğine son verilmesi gerekiyor. 1980’lerin başındaki benzer bir barış süreci de, silah bırakan veya siyasal yaşamda yer alan binlerce FARC üyesinin paramiliter gruplarca katli sonucu sona ermişti.