Kolombiya’da hükümet halktan özür diledi

Günlerdir polis şiddetinin tam bir katliama dönüştüğü Kolombiya’da hükümet, halktan resmen özür diledi.

Yarım asırlık iç savaştan sonra FARC gerillalarıyla imzalanan barış anlaşmasının tam olarak uygulanmaması nedeniyle gerilla mücadelesinin yeniden hız kazandığı Kolombiya’da son iki günde yaşanan polis vahşeti çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Çarşamba günü Javier Ordóñez adlı bir kişinin gözaltına alındıktan sonra işkence sonucu hayatını kaybetmesi sonrasında başlayan gösterilere sert biçimde müdahale eden polis, en az 13 kişiyi katletti.

Ülkede polisi denetleme görevi de bulunan Savunma Bakanlığı ise, yaşananlardan dolayı halktan özür diledi. ‘Polisler tarafından kanunun ihlali ve kuralların hiçe sayılmasından’ dolayı özür dilediğini söyleyen Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo, yaşanan ölümlerden dolayı ‘acı duyduğunu’ savundu.

Javier Ordóñez’in polis tarafından darp edilerek gözaltına alınması ve sonrasında yaşamını yitirmesine ilişkin konuşan Bakan Trujillo, ‘kamunun verdiği yetkinin suiistimal edilesi’ ve ‘cinayet şüphesiyle’ iç soruşturma başlatıldığını da duyurdu.

Çarşamba günü katledilen 43 yaşındaki Javier Ordóñez’in ailesi adına avukatının yaptığı açıklamada ise, müvekkilinin bizzat darp edilerek katledildiğine dair ellerinde fotoğrafların olduğu kaydedildi. Avukat Vadith Gomez, polisin alenen işkence ettiğini ve ağırlaştırılmış cinayet suçunun ortada olduğunun altını çizdi.

Olayın ardından başkent Bogota ve birçok büyük kentte başlayan gösterilere müdahale eden polis, yaşları 17 ila 27 arasında değişen 13 kişiyi katletmişti. İçişleri Bakanlığı’na göre olaylarda 209 sivil ile 194 polis ve asker de yaralandı.