Kolombiya'da polis şiddetine karşı protesto: 11 ölü

Kolombiya'da polis şiddetine karşı başkent Bogota ve diğer bir çok kentte gerçekleşen gösteriler sırasında en az 11 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

Çarşamba gününden bu yana ülkede polis şiddetine karşı protesto eylemleri var. Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez, kentte 7 kişinin silahla öldürüldüğünü ve yaşlarının 17-27 arasında olduğunu belirtti.

Bogota'nın Soacha banliyösü yetkilileri kentte 3 kişinin daha hayatını kaybettiğini bildirdi. Bir kadının da çalınan bir otobüsün çarpması sonucu hayatını kaybettiği bilgisi verildi. 

Başkent Belediye Başkanı kentte ayrıca 66'sı ateşli silahlar, 12'si bıçakla olmak üzere 175 kişinin yaralandığını belirtti.

Kuzey batıdaki Medellin ve güney batıdaki Cali kentlerinde de çatışmalar yaşandı. Hükümet bu bölgelere takviye olarak 1600 polis ve 300 asker daha gönderildiğini duyurdu.

Sağcı Cumhurbaşkanı Ivan Duque'e muhalif olan Bogota Belediye Başkanı Lopez, "Polisler tarafından ayrımsız bir şekilde ateşli silah kullanımına dair sağlam deliller var. Bir eyleme bu şekilde tamamen ölçüsüz bir şekilde müdahale etmek için nasıl bir eğitim alıyorlar?" diye tepki gösterdi.

Öte yandan hükümete göre eylemler sırasında 56 polis karakolu "yağmalandı" ve "polise karşı şiddetten" 77 kişi gözaltına alındı.

Halk tepkisi, polislerin bir kişiyi gözaltına alırken şiddette başvurması ve bir çok kez elektrikli tabanca kullanmasına ilişkin sanal ağlarda yayınlanan görüntüler ardından başladı.

Görüntülerde, gözaltına alınan iki çocuk babası kişinin bir çok kez "Lütfen durun" dediği duyuluyor. Polisin bu şiddetli müdahalesi ardından Javier Ordonez isimli 43 yaşındaki kişi hayatını kaybetti. Otopsi, kurbanın karakolda da şiddete uğrayıp uğramadığını belirleyecek.