Kömür üretimi 2023’te tüm zamanların rekorunu kırdı

Uluslararası Enerji Kurumu (IEA), 2023 yılında dünya kömür üretiminin tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı.

Cuma günü yapılan açıklamaya göre, gezegenimiz hiç bu kadar çok kömür tüketmemişti. IEA, 2023 yılında küresel talebin 8,53 milyar tona ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdığını ve bunun başlıca nedeninin Çin, Hindistan ve Endonezya'daki keskin artış olduğunu belirtti.

Bu tahminler, küresel ısınmayla mücadele için kömür de dahil olmak üzere fosil yakıt kaynaklarının kademeli olarak kullanımdan kaldırılması çağrısında bulunan Dubai'deki 28. BM uluslararası iklim toplantısının kapanışından iki gün sonra yayınlandı.

Avrupa iklim gözlemevi Copernicus Kasım ayı başında bu yıl ortalama küresel sıcaklıkların 2016'da kırılan yıllık rekoru "neredeyse kesinlikle" aşacağını tahmin ederken, IEA bu yıl dünya genelinde tüketilen kömür tonunun 2022'de kırılan bir önceki rekoru aşacağını belirtti. IEA, "2024'ten itibaren" küresel kömür tüketimi düşüş eğilimine gireceğini tahmin ediyor.

Enerji üretmek ya da endüstriyel amaçlarla kömür yakmak, küresel ısınmadan sorumlu CO2'nin büyük bir bölümünü atmosfere salıyor.

IEA, Asya'da kömüre yönelik güçlü iştahın altını çiziyor. Rapora göre, bu yıl Çin'in tüketimi 2022'ye kıyasla 220 milyon ton (+%4,9), Hindistan'ınki 98 milyon ton (+%8) ve Endonezya'nınki 23 milyon ton (+%11) artmış olacak.

Öte yandan, Avrupa'da (107 milyon ton veya %23 düşüş) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (95 milyon ton veya %21 düşüş) tüketim, özellikle iklimi korumak için kömürü yavaş yavaş terk eden elektrik santrallerinin değişimi ve zayıf endüstriyel faaliyet nedeniyle keskin bir şekilde yavaşladı.

IEA, Ukrayna'daki savaş nedeniyle dünyanın dördüncü büyük kömür tüketicisi olan Rusya için tahmin yapmakta zorlandığını belirtti.