Kongo’da yeni sivil katliamı : 25 ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (RDC) kuzey doğusundaki Ituri bölgesinde 20 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Katliamın Salı günü eyaletin merkezi şehri Bunia’nın kuzeyinde Djugu bölgesinde gerçekleştiği ilgisi verildi. Yerel yetkililere göre en az 25 kişi hayatını kaybetti. Alanda güvenlik hakim olmadığı için bilançonun daha ağır olabileceği belirtiliyor.

Katliamdan Kongo Kalkınma Kooperatifi (Codeco) milisleri sorumlu tutuldu. Bu milisler çok sayıda katliamın failleri olarak görülüyor. Codeco ise Ituri’de çiftçi topluluğu olan Lenduların çıkarlarını özellikle hayvan yetiştiriciliği ve tüccarlık yapan Hemalara karşı savunduklarını iddia ediyor.

Çok sayıda uluslararası kuruma göre Ituri bölgesinde yaşananlar Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin alanına giren insanlığa karşı suçlar teşkil ediyor.

Bilrleşmiş Milletler’in 5 Haziran’da yaptığı bir açıklamaya göre 1 Ekim 2019 ile 31 Mayıs 2020 arasında İturi bölgesinde silahlı gruplar tarafından en az 530 kişi öldürüldü. Ölümlerin 375’i Mart ayında gerçekleşti. BM İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, Ocak sonunda Bunia ziyareti ardından “İnsanlığa karşı suçtur” demişti.