Koronavirüs: İslam’ın en kutsal mekanı Kâbe boşaldı

İslam dünyasının en kutsal mekanı olarak değerlendirilen Kabe, koronanivirüs salgının nedeniyle boşaldı.

Suudi Arabistan Krallığı, bu hafta Umre’yi geçici olarak askıya alma kararı aldı. Müslümanların hac mevsimi dışında yaptığı ziyaretlerin (Umre) askıya alınması ardından Perşembe günü Kabe’nin etrafındaki alanın ıssız olduğu görüldü.

Yetkililer koronavirüsün yayılmasına karşı tedbir amacıyla Kabe alanını geçici olarak kapattıklarını bildirdi. AFP’ye konuşan kutsal yerleri yöneten kurumdan bir yetkili, bunun benzeri görülmemiş bir karar olduğunu belirtiyor.

Körfez ülkeleri son günlerde Covid-19 salgınına karşı bir çok tedbir açıkladı. Bir çok toplanma, festival veya sportif etkinlik iptal edildi. Bölgede, 5’i Suudi Arabistan’da olmak üzere 150’yi aşkın doğrulanmış virüs vakası var.

Suudi televizyonları ve internet kullanıcıları da, Kabe etrafındaki beyaz boş alanı gösteren fotoğraf ve görüntüler paylaştı.

Her yıl dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca Müslüman, umre veya hac için Kabe’ye ziyarette bulunuyor. 2018 yılında resmi verilere göre 18,3 milyon kişi umre yaptı. Hac ise 2019 yılında, 2,5 milyon dolayında kişiyi Kabe’ye çekmişti.

Covid-19 salgınının yayılmasından önce yetkililer, 2020 yılında 2,7 milyon kişiyi hac için ağırlamayı bekliyordu.

Çoğu büyük cami de ibadet dışındaki saatlerde kapılarını kapattı. Bu sırada temizlik ve sterilizasyon operasyonları yapılıyor.