Korsika’da tepkiler dinmiyor

Fransa’daki bir cezaevinde bağımsızlıkçı Yvan Colonna’yı komaya sokan saldırıdan sonra Korsika Adası’nda yaklaşık iki haftadır aralıksız protesto eylemleri var. Hükümet bazı talepleri kabul etti ancak öfke dinmedi.

Korsika’da “Hakikat ve Adalet” talebiyle yapılan protesto eylemleri 12’nci gününe girdi. Bu pazar günü de özellikle Bastia kentinde büyük bir gösteri bekleniyor.

Eylemler Korsikalı bağımsızlıkçı Yvan Colonna’ya yönelik saldırı ardından başladı.

Korsika valisi Claude Erignac’ı şubat 1998’de Ajaccio kentinde öldürdüğü gerekçesiyle Arles kentinde tutuklu olan 61 yaşındaki Korsikalı bağımsızlıkçı Yvan Colonna, cezaevinde 2 Mart günü bir tutuklunun saldırısına uğradı. Siyasi tutsak Marsilya’da bir hastanede komada bulunuyor.

Korsikalı bağımsızlıkçı 1998’de valinin öldürülmesinden dört yıl sonra temmuz 2003’te tutuklanmıştı. Colonna hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. 2007 yılında ömür boyu hapse çarptırılan Colonna, 2009 ve 2011 yıllarında da aynı dava kapsamındaki itirazlarla toplamda üç kez ömür boyu hapse mahkum edildi. Arles cezaevinde tutulan Colonna, birçok kez Korsika’ya sevk edilmek için talepte bulunmuş ancak her seferinde reddedilmişti.

‘YEDİ GÜNLÜK ŞİDDETLE YEDİ YILLIK MÜZAKEREDEN DAHA FAZLA KAZANIM'

Protesto eylemlerinde “Katil Fransa devleti” halen temel slogan olarak kalmaya devam ediyor. Gösterilerde bir çok kez güvenlik güçleri ile bağımsızlıkçılar arasında çatışmalar yaşandı.

Bağımsızlıkçı Core in Fronte partisi Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, "Yedi günlük şiddette yedi yıllık müzakerelerden daha fazla ilerliyoruz" dedi.

AFP’ye konuşan partinin danışmanlarından Ugo Colombani, “Kabul etmek gerekir ki, şiddet yıllardır talep edilen belirli sayıda şeyin elde edilmesini sağladı” dedi.

Ancak Korsika Yürütme Konseyi’nin otonomi yanlısı başkanı ve aynı zamanda Colonna’nın eski avukatı olan Marc Simeoni, “şiddete” ilişkin açıklama tepki göstererek ölçülü olmaya çağırdı. Simeoni, Twitter üzerinde "Şiddeti zaferin bir levyesi olarak sunmak, ön saflardaki çocuklarımız için tehlikeli, dayanılmaz derecede tehlikeli" dedi. Simeoni, kendisinin de Yvan Colonna’ya firari olduğu sıralarda yardım ettiği için hapis yattığını hatırlattı.

TUTSAKLAR HAKKINDAKİ ÖZEL DENETİM STATÜSÜ KALDIRILDI

Fransa Başbakanı Jean Castex, tepkileri yatıştırmak için halen tutuklu olan Pierre Alessandri ve Alain Ferrandi hakkındaki özel denetimin kaldırıldığını açıkladı. Allesandri ve Ferrandi, Colonna ile birlikte Erignac’a suikast yapan birimin üyeleri olarak tutuklu bulunuyorlar. Özel denetim statüsünün kaldırılması, tutsakların Korsika adasındaki cezaevlerine sevk edilmesinin önünü açıyor.

Her ikisinden önce Yvan Colonna hakkındaki özel denetim statüsü geçen Salı günü kaldırılmıştı. Ancak Korsikalı bağımsızlıkçılar bu kararı “provokasyon” olarak değerlendirdi ve öfke daha da tırmandı. Zira Colonna, mevcut durumda yaşam ile ölüm arasında bulunuyor.