Kremlin’e göre Ukrayna ile savaş olmayacak

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna ile bir savaş ihtimalini dışladı.

Rossya 1 kamu televizyonuna konuşan Dimitri Peskov, “Kuşkusuz, kimse savaş yoluna dahil olmaz ve kimse böyle bir savaş olasılığını kabul etmez” dedi.

“Kimse Ukrayna’da iç savaş olasılığını da kabul etmez” diye ekleyen Peskov, Rusya’nın Ukrayna’nın güney doğusunda yaşayan “Rusça dillilerin durumuna da kayıtsız kalmayacağını” ifade etti.

Ukrayna’nın güney doğusunda 2014 yılından bu yana Kiev birlikleri ile Rus yanlısı isyancılar arasında çatışmalar var. Bu savaşta 13 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Rusya, Ukrayna’da yaşananın iç savaş olduğunu söylerken, Kiev yönetimi ve Batılılar Rusya’nın isyancılara askeri, siyasi ve mali desteğinin açık olduğunu düşünüyor.

Son günlerde Kiev hükümet ile bir çok batılı hükümet, Moskova’nın Ukrayna sınırları ile Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanan Kırım sınırlarına birliklerini yığmasına tepki göstermişti. Ukrayna’ya göre Rusya bir bahane yaratarak büyük bir askeri operasyon başlatabilir.

Kremlin, sınırdaki hareketliliği yalanlamadı ancak kimseyi tehdit etmediklerini savundu.

Peskov, Kiev’i cephedeki durumu ağırlaştırmaya yönelik “provokasyon” yaratmakla suçlarken, “Rusya bu çatışmayı çözmeye yardım etmek için mümkün olan tüm çabaları gösteriyor. Ve biz, bunu kesintisiz yapaya devam ediyoruz” dedi.

Bölgede 2020 yazında yapılan ateşkesten bu yana çatışmalar neredeyse durmuştu ancak son haftalarda yeniden yoğunluk kazandı.

Yılın başından bu yana 26 Ukraynalı asker öldü. 2060 yılının tümünde 50 asker ölmüştü.