Kudüs’teki çatışmalarda 100’ü aşkın yaralı

Kudüs’te gece saatlerinde Filistinli eylemciler ile polis arasında yaşanan çatışmalarda 100’ü aşkın kişinin yaralandığı bildirildi.

Bir haftayı aşkın bir süredir, diğer bir ifadeyle Ramazan ayının başından beri her gece Yahudi ırkının üstünlüğünü savunan aşırı sağcılar ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalar İsrail’in ilhak ettiği Filistin sektörü olan eski kent girişindeki Şam Kapısı’nda yoğunlaşıyor.

Perşembeyi cumaya bağlayan gece polis ve Filistinli eylemciler arasında da şiddetli çatışmalar yaşandı.

Filistin Kızılayı’na göre en az 105 kişi yaralandı, bunlardan 20’si hastaneye kaldırıldı. Polis de kendi saflarında 20 yaralı olduğunu belirtirken, 44 kişinin çatışmalar sırasında gözaltına alındığını bildirdi.

Perşembe akşamı yaşanan çatışmalar, polisin Filisin karşıtı aşırı sağcı Lahava hareketi tarafından organize edilen yürüyüşü denetimde tutmak istediği sırada çıktı. İfade özgürlüğü ve eylem hakkını korumak için eylem yaptığını savunan aşırı sağcılar arasında “Araplara ölüm” gibi sesler de yükseldi. Bu sloganı provokasyon olarak gören Filistinliler teravih namazı dönüşünde karşı koyunca çatışmalar başladı ve gece boyunca sürdü.

Çatışmalar sırasında Yahudi bir sürücü de Filistinli eylemcilerin hedefi oldu ve darp edildi.

 Toplamda çarşamba ve perşembe günkü çatışmalar sırasında en az 70 kişi gözaltına alındı. Bunların 64’ünü gözaltı süreleri uzatıldı.