Kuraklık ve seller 2022’de 27 milyon çocuğu açlığa sürükledi

Save the Children adlı sivil toplum örgütü, 2022 yılında aşırı hava olaylarının, iklim değişikliğine karşı en savunmasız 12 ülkede 27 milyondan fazla çocuğu açlığa sürüklediğini belirtti.

Perşembe günü Dubai'de başlayan BM İklim Değişikliği Konferansı (COP 28) öncesinde İngiliz yardım kuruluşu tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2022 yılında açlığa sürüklenen çocukların sayısı, 2021 yılına kıyasla yüzde 135 oranında arttı.

Rapor, BM ile çeşitli STK'lar ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen ve gıda acil durumlarının ciddiyetini tanımlayan bir girişim olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) verilerine dayanıyor.

Bu verilere göre 2022 yılında bu 12 ülkede kuraklık, sel ve diğer aşırı hava olayları nedeniyle gıda kriziyle karşı karşıya kalan 57 milyon kişinin neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor.

Save the Children'a göre, 12 ülke arasında Etiyopya ve Somali, bu seviyelerde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olan 27 milyon çocuğun neredeyse yarısına ev sahipliği yapıyor.

Save the Children'ın İcra Direktörü Inger Ashing, "İklimle ilgili hava olayları daha sık ve aşırı hale geldikçe çocukların yaşamları üzerindeki etkilerinin daha acımasız hale geldiğini göreceğiz" uyarısında bulundu.

Yardım kuruluşu, COP28'i iklim değişikliğine karşı özellikle de çocukları, "değişimin kilit aktörleri" olarak kabul ederek harekete geçmeye çağırıyor.

Sivil toplum örgütü, aynı zamanda çatışmaların önlenmesi ve sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi gibi gıda güvensizliğinin diğer nedenlerine karşı da harekete geçmeye çağırıyor.

Save the Children, Somali'de şiddetli selin eşlik ettiği son sağanak yağışların 650 bin kişiyi evlerinden ettiğini ve bunların yaklaşık yarısının çocuk olduğunu belirtiyor.

Pakistan'da ise 2022 yılında ülkenin üçte birini vuran sel felaketinin ardından iki milyondan fazla çocuk hâlâ yetersiz besleniyor.

Save the Children, küresel ölçekte her üç çocuktan birinin (774 milyon) aşırı hava olaylarına maruz kaldığı ve yoksulluk içinde yaşadığını tahmin ediyor.

Geçen hafta yayınlanan bir raporda, Save the Children, 2023 yılında 17.6 milyon çocuğun doğumdan itibaren açlıkla karşı karşıya olduğunu ya da olacağını belirtmişti.