Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bayrakları sınırlanamaz

Münster Yüksek İdare Mahkemesi, etkinliklerde Kürt Halk Önderi Öcalan bayrak ve posterlerine sınırlandırma getiren Köln polisinin tutumunu “hukuka aykırı” olarak tanımladı. Karar ile birlikte bölgede sınırsız sayıda Abdullah Öcalan bayrağı taşınabilecek.

Almanya’da Münster Yüksek İdare Mahkemesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bayraklarının eylemlerde sayı olarak kısıtlanmasının yasadışı olduğunu belirtti.

Mahkeme, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden eylemlerde, fotoğraf ya da resimlerinin basılı olduğu pankartlara sayı sınırlaması getiren Köln emniyetinin uygulamasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

10 Ekim Dünya Öcalan’a Özgürlük Günü’nde Almanya’da birçok kentte olduğu gibi Köln’de de "İmralı’da tecrit koşullarına son. Zamanı geldi, Öcalan’a özgürlük" sloganıyla kitlesel bir yürüyüş organize edildi. Eylem öncesi Abdullah Öcalan’ın cezaevi şartlarına dikkat çekmek ve özgürlüğünü talep etmek icin Köln polis müdürlüğünün toplantı ve gösteri bürosuna yapılan başvuruya 'Öcalan’ın ancak sınırlı sayıda görseli taşınabilir' yanıtı verildi. Eylem organizatörleri, emniyetin dayatmasına itiraz ederek kararı mahkemeye taşıdı. İdare mahkemesi polisin bu uygulamasının hukuksuz olduğuna karar verince, polis müdürlüğü karara itiraz ederek Münster Yüksek İdare Mahkemesi’ne götürdü.

ANAYASA'YA AYKIRI

9 Ekim 2020 tarihinde yapılan duruşmada, polisin itirazını reddeden yüksek mahkeme, Anayasa’nın 5. madesine atıfta bulunarak, kürt Halk Önderi posterlerinin basılı olduğu bayraklarına sayı kısıtlaması getirilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün sağlanması gerektiğini kaydetti. Kararda Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşınmasının suç sayılamayacağı, dernek yasasının öngördüğü "sosyal yeterliliği olan amaçlar” için taşınabileceği ifade edildi.

KESİN OLARAK YASAKLANAMAZ

Kararda, Abdullah Öcalan'ın kişi olarak cezaevi durumunu kamuoyuna taşımayı amaçlayan eylemlerde resimlerinin kesin olarak yasaklanamayacağı ve resimlerinin de PKK sembolü olarak ele alınamayacağı ifade edildi. Kararın devamında “Eğer eylemin temel şiarı Öcalan'ın cezaevi koşulları ise, eylemcilerin bayrak, pankart, afiş ve benzeri araçlarla Öcalan'a dikkat çekme imkanları olmalıdır” denildi.

Polis müdürlüğünün “Böyle bir karar bundan sonra eylemciler tarafından Öcalan’ın resimlerini taşımak için gerekçe gösterilerek ve kural haline getirilebilir’ itirazının da ikna edici bir gerekçe olmadığı belirtildi. Emniyetin 'Daha önce geçmişte defalarca bu eylem şartlarında sınırlama getirmiştik’ savunmasını da geri çevirdi.

EN FAZLA 10 TANE!

Köln Polis merkezinin toplanma izninde "Abdullah Öcalan’ın görsel sunumları"na ilişkin sınırlama şöyle: Yürüşe katılan 100 yürüyüşçü en fazla 3,100 ile 1000 arası yürüyüşçü ise en fazla 10 bayrak veya 10 amblem, pankart, afiş veya Abdullah Öcalan’ın yüzünün göründüğü diğer görselleri taşıyabilir. Bunları taşımanın temel şartı ise Abdullah Öcalan’ın görselinin 'arka fonunun tarafsız' yani beyaz ve görüntüsüz olması.

5. MADDE NE DİYOR?

Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası 5. Maddesi şöyle: "Basın Özgürlüğü (1) Herkesin, düşüncesini söz, yazı ve resimle özgürce ifade edip yayma ve herkese açık olan kaynaklardan, hiçbir engele uğramadan, bilgi edinme hakkı vardır."

Kaynak: Yeni Özgür Politika