Kürtaj hakkı davasında Polonya’nın kadın haklarını ihlal ettiğine hükmedildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Polonya'daki kürtaj yasasının, fetüsüne Down sendromu teşhisi konan hamile bir kadının mahremiyet ve aile hayatı hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Perşembe günü verdiği kararda, Polonya'nın 2020 kürtaj yasasının, kürtaja erişmek için yurtdışına seyahat etmek zorunda kalan bir kadının haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

Mahkeme, başvuranın fetüsüne trizomi 21 (Down sendromu) teşhisi konduktan sonra kürtaja erişimini engelleyen mevzuatın yasal olarak "insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele" anlamına gelmediğini, ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesi kapsamında korunan mahremiyet ve aile hayatı hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca Polonya'nın 16 bin 4 Euro tazminat ödemesine hükmetti.

Davacı kadını destekleyen Polonyalı bir kadın hakları örgütü olan Federa, yaptığı açıklamada, "Polonya'da yaşayan her kadın için bu karar için savaştık" dedi. Kuruluş "Bu karar bir kilometre taşı ve Polonya'da kadınlar için çok fazla acıya neden olan Polonya yasalarının değişmesi gerektiğine dair başka bir argüman” açıklamasında bulundu.

Davaya konu olan olay 2020 yılında yaşandı. M.L. adlı bir kadın hamileliği sırasında taşıdığı çocuğun Down sendromlu olduğunu öğrendi. Kadının 28 Ocak 2021’de planlanan kürtajı Polonyalı makamlar tarafından iptal edildi.

Kadın bunun üzerine Hollanda’ya giderek kürtajı gerçekleştirdi.