Kürtler ve Avustralyalılar kimyasal saldırıları protesto etti

Türk devletinin işgal saldırıları ve gerillaya karşı kimyasal silah kullanması, Avustralya’nın Sydney kentinde yaşayan Kürtler ve dostları tarafından protesto edildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Rojava-Sydney Dayanışma Komitesi’nin organize ettiği eylemde Kürtler ve Avustralyalı sivil toplum örgütleri bir araya geldi.

Din insanları ve milletvekillerinin de katıldığı eylemde Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırıları ve kimyasal silah kullanımı kınandı.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla da Kürtlerle dayanışma mesajları verildi.

Avustralya Yeşiller Partisi Milletvekili David Shoebridg, “Türk devletinin Kürt halkına karşı işgal ve imha politikasını” kınadı.

Shoebridg, Yeşiller Partisi olarak Avusturalya hükümetini “neden sessiz kaldığını” sorarak, kimyasal silahlarla gerçekleştirilen saldırıları yakından takip edeceklerini ve uluslararası alanda takipçisi olacaklarını kaydetti.

Avustralyalı din insanı Bill Crews “Bütün halklar gibi Kürt halkı da kendi geleceğini belirleyebilmeli” derken, Türk devletinin de bu talebe saygı göstermesi ve saldırılarından vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Sudanlı kadın aktivist Maysooon Elnigoumi, “kapitalist ülkelerin Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına onay verdiği” tepkisinde bulunurken, “Kendi kirli çıkarları için Kürt halkını kurban olarak seçiyorlar” dedi.

Sudan halkı olarak Kürt halkının yanında olduklarını belirten Elnigoumi, Sudan’daki askeri darbeye ve Erdoğan zihniyetine karşı ortak mücadele edeceklerini dile getirdi.

Sosyalist İttifak Kadın Hareketi adına Susan Pirice, Türk devletinin DAİŞ’in yapamadıklarını tamamlamaya çalıştığını ifade ederek, “Türk devleti dünyanın gözü önünde savaş suçu işliyor ve dünya buna sessiz kalıyor” dedi. Pirice, Avustralya hükümetini Türk devletinin Kürt halkına karşı işlediği suçlara sessiz kalmamaya çağırdı.

Eylem tertip komitesinden Gule Rose ve Peter Boyle, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü (OPCW) derhal harekete geçmeye çağırdı.