‘Kuzey Kore’de 120 bin siyasi tutsak’ iddiası

Kuzey Kore ile müzakere ihtimali tehlikeye giren ABD’ye göre Pyongyang yönetimi 100 binin üzerinde kişiyi politik görüşlerinden ötürü cezaevinde tutuyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimine göre, Kuzey Kore cezaevlerinde 80 bin ila 120 bin arasında siyasi tutuklu bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2017 Dini Özgürlükler Raporu’na dayandırılan iddiaya göre, cezaevlerindeki birçok kişi ise dini inançlarından ötürü hapsedildi.

Kuzey Kore cezaevlerindeki durumun ‘korkunç’ olduğu iddia edilen raporda, cezaevlerinin koşullarına ilişkin net bilgilerin olmadığına da dikkat çekiliyor. Pyongyang yönetimi son olarak üç hafta önce cezaevinde tutulan üç ABD vatandaşını serbest bırakmıştı. Geçtiğimiz yıl ise Kuzey Kore’den serbest bırakıldıktan sonra ABD’ye dönen bir kişi gördüğü iddia edilen işkenceler sonucu yaşamını yitirmişti. 

Nükleer ve balistik füze denemeleri nedeniyle ABD ile bir yılı aşkın bir süre karşılıklı sert söylemleriyle bilinen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, nisan ayında Donald Trump ile buluşmayı kabul etmişti. Ancak 12 Haziran’da Singapur’da yapılması planlanan buluşma, Pyongyang’ın ABD’nin Güney Kore ile yaptığı yıllık askeri tatbikata karşı eleştirileri nedeniyle Trump tarafından iptal edilmişti. Ancak iki ülke heyetlerinin görüşmeleri hafta sonunda yeniden başlamıştı.