Kuzey Kore’den çok başlıklı füze denemesi

Kuzey Kore Perşembe günü Güney Kore’ye gönderilen onlarca balonla eş zamanlı olarak çok başlıklı bir füzeyi başarıyla fırlattığını duyurdu.

Kuzey Kore devlet ajansı KCNA'ya göre Pyongyang’ın "26 Haziran'da bireysel mobil savaş başlıklarının ayırma ve kontrol testini başarıyla gerçekleştirdiğini" bilirdi. Habere göre "ayrı savaş başlıklarının üç koordineli hedefi vurduğu" ifade edildi. 

KCNA'ya göre bu ateşlemenin amacı Mirv kabiliyetini (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicle Technology), yani tek bir balistik füzeden birkaç bağımsız savaş başlığını ateşleme kabiliyetini test etmekti. 

Güney Kore ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin hipersonik bir füze denemesi yaptığını ancak füzenin Japon Denizi üzerinde yaklaşık 250 km yol aldıktan sonra patladığını duyurmuştu. 

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'na göre bu, normalden daha fazla duman çıkardığı için yanma sorunları olan katı yakıtlı bir füze olabilir.

KCNA'ya göre test "170 ila 200 km menzile sahip orta menzilli katı yakıtlı bir balistik füzenin ilk aşama motoru kullanılarak gerçekleştirildi".

Ajans, "Ayrı bir füze tuzağının etkinliği, uçaksava radarı tarafından da doğrulandı” dedi. 

Füze denemelerinin yanı sıra Kuzey Kore son zamanlarda güney komşusunu rahatsız etme yöntemlerinde de yenilikler yaptı ve misilleme olarak sınır ötesine çöp ve hayvan dışkısı yüklü yüzlerce balon gönderdi.

Pyongyang üç gün üst üste Güney'e doğru çöp balonları fırlattı. Güney Kore ordusuna göre, Perşembe sabahı yaklaşık 70 balon, çoğunlukla ülkenin kuzeyindeki Gyeonggi eyaletine ve Seul bölgesine indi. Seul'daki Incheon havaalanı kısa süreliğine kapanmak zorunda kaldı.

Güney Kore ordusu, "Balonların yükü yaklaşık 10 kilogram, bu nedenle balonların hızla alçalması bir risk oluşturuyor" derken, tepki vermeye hazır olduklarını bildirdi. 

Açıklamaya göre Seul'un son balonlara tepkisi "stratejik ve operasyonel duruma bağlı olarak esnek olacak. Bu Kuzey Kore'nin eylemlerine bağlıdır." 

Güney Kore donanmaları çarşamba günü iki ülke arasındaki sınıra yakın adalarda canlı ateş tatbikatlarına yeniden başladı. 2018'de Kuzey ile gerilimi azaltmaya yönelik bir anlaşmanın Haziran ayında tamamen askıya alınmasından bu yana ilk kez bu tür tatbikatlar yapıldı.

Güney Kore ve ABD ayrıca çarşamba günü aralarında ABD'nin hayalet savaş uçağı F-22 Raptor'un da bulunduğu 30 uçağın katıldığı ortak hava tatbikatı düzenledi.

Kuzey Kore düzenli olarak bu tür tatbikatları protesto ederken, bunları bir işgal provası olarak değerlendiriyor. 

Pyongyang, 2009'daki ikinci nükleer denemesinden bu yana bir dizi Birleşmiş Milletler yaptırımına maruz kaldı, ancak nükleer ve silah programlarını geliştirmeye devam ediyor.