Kuzey Kore, Güney Kore ile tüm iletişim kanallarını kesiyor

Kuzey Kore, başta askeri olmak üzere Güney Kore ile tüm iletişim kanallarını keseceklerini bildirdi.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA’ya göre “düşman” olarak tanımlanan Güney Kore ile iletişim kanallarının bu Salı günü kesilmesi öngörülüyor.

Habere göre Pyongyang, Kuzey ve Güney yetkilileri arasındaki bağlantı ile başta askeri kuvvetler ve her iki bölgedeki iktidar partileri arasındaki iletişim kanallarını tamamen kesecek.

Bu kara, Güney Kore’den sınırın öte tarafından bildiri taşıyan balonlar uçurtulmasından sonrasına denk geldi. Bildirilerde Kuzey Kore lideri insan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor ve nükleer politikasına tepki gösteriliyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un etkili kız kardeşi Kim Yo Jong da, Seul’un bildirilere karşı harekete geçmemesi halinde iki ülke arasındaki askeri işbirliğini de işlevsiz bırakacakları tehdidinde bulundu.

Eylül 2018’de Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’in Pyongyang’a ziyareti sırasında imzalanan anlaşma iki ülke sınırındaki gerilimin düşürülmesini amaçlıyordu.

Kuzey Koreli muhalifler ve başka aktivistler, uzun yıllardır sınırdan Kuzey tarafına rejimin insan hakları ihlalleri ve nükleer hırsına tepki gösteren bildirileri balonlar vasıtasıyla dağıtıyor.