Latin Amerika-İber Zirvesi’nde konu Venezuela

Bazı Latin Amerika ülkeleriyle İspanya ve Portekiz’in katıldığı zirvede özellikle Kolombiya’nın Venezuela karşısında ‘ittifak’ talebi öne çıktı.

Avrupa kıtasındaki prenslik ülkesi olan Andorra’da yapılan ‘Latin Amerika-İber Yarımadası zirvesine İspanya, Portekiz, Andorra’nın yanı sıra Latin Amerika’daki çok sayıda ülke katılıyor.

Bu yıl Andorra’ya bağlı Soldeu’da düzenlenen zirveye ise, Venezuela ile Kolombiya’daki gerginlikler damga vurdu. Salgın önlemleri nedeniyle sadece İspanya, Andorra, Portekiz, Guatemala ve Dominik Cumhuriyeti liderlerinin şahsen katıldıkları zirveye diğer liderler vizyo-konferans yöntemiyle dahil oldu.

Bu yıl özellikle Covid-19 salgınıyla mücadelenin de konuşulacağı zirvede Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’nin Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya karşı ‘ittifak çağrısı’ gündem oldu. Son yıllarda Venezuela’daki kriz nedeniyle 1,7 milyon Venezuelalının sığındığı bilinen Kolombiya’nın sağcı lideri, Maduro’yu ‘diktatör’ olarak suçladı.

Maduro yönetiminin ‘sonunun gelmesinin’ acil bir gereklilik olduğunu savunan Ivan Duque, Venezuela’da yeni seçimler ve geçiş hükümetinin şart olduğunu iddia etti. Duque, Venezuela’da yaşanan zorlukları ‘insani kriz’ olarak nitelendirirken, bunun bölge için ‘saatli bir bomba’ olduğunu da öne sürdü.

Zirvede yakında görevini devredecek olan Ekvator Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun da Venezuela’ya karşı tutum aldığı bildiriliyor. Moreno’nun Venezuela Devlet Başkan yardımcısı Delcy Rodriguez’in zirve katılmasına karşı çıktığı öğrenildi. Moreno, 2017’de sol partilerin desteğiyle seçildikten sonra aşırı liberal politikalara yönelmiş ve sol ittifaktan kopmuştu.

Venezuela’da 2013’te ölen Hugo Chavez’in yerine seçilen Nicolas Maduro ile batılı ülkelerin desteklediği sağ muhalefet arasındaki gerginlikler 2015’ten bu yana sürüyor. ABD ve birçok AB ülkesinin de aralarında olduğu 50 kadar ülke, sağ muhalif Juan Guaido’yu ‘geçici başkan’ olarak tanımışlardı.