Latin Amerika ABD’yi göçmen politikasını değiştirmeye çağırdı

Meksika’da bir zirvede buluşan Latin Amerikalı ülkelerin yöneticileri isim vermeden ABD'ye göç politikasını gözden geçirme çağrısında bulundu.

Meksika'nın Palenque kentinde ABD'ye yasadışı göç konusunda düzenlenen zirveye on dolayında ülke katıldı.

Meksika, Kolombiya, Küba ve Venezüella, göçmenlerin hedef ülkelerini "tutarsız ve seçici" politikalardan vazgeçmeye çağırdı.

Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena tarafından okunan ortak bildiride ayrıca işçi hareketliliğine vurgu yapılarak göç konusunda "düzenli, tertipli ve güvenli kanalların" genişletilmesi çağrısında bulunuldu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika arasındaki sınırı "dünyanın en ölümcül kara göç yolu" olarak tanımlıyor. Örgüt, "2022 yılında 686 göçmenin öldüğünü ve kaybolduğunu" kaydetmişti. Göçmenler, sınırı geçmek için uyuşturucu trafiği ile bağlantılı kaçakçılara büyük miktarlarda para ödüyor.

Palenque deklarasyonunda, ABD'nin Küba'ya uyguladığı ablukaya atıfta bulunularak, "bölge ülkelerine uygulanan tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin" kaldırılması çağrısı yinelendi.

Katılımcılar ayrıca "siyasi, ekonomik ve sosyal durumun normalleşmesi için" güvenliği yeniden tesis etme çabalarında Haiti'ye destek verilmesi çağrısında bulundu.

Sonuç bildirgesine göre menşe, transit ve varış ülkeleri, "göç etme hakkına" saygı gösteren ve "kalıcı düzenlemeye yönelik seçenekler" içeren göç politikalarını uygulamaya koymalı.

Zirveye Venezüella Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Meksikalı mevkidaşları Andrés Manuel López Obrador'un davetini kabul eden Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun yanı sıra Haiti Başbakanı Ariel Henry de katıldı.

Resmi kaynaklara göre sadece Eylül ayında 60 bin Venezuelalı ve 35 bin Guatemalalı Meksika'ya giriş yaptı.