Latin Amerika’da virüs alarm verici hızda yayılıyor

Koronavirüs pandemisi dünya genelinde 5 milyon 200 bibini aşkın kişiye bulaşırken, Latin Amerika’da alarm verici bir hız kazandı. Brezilya 20 bini aşkın ölümle en fazla etkilenen ülke oldu.

Dünya genelinde koronavirüs vakaları bir ay içerisinde ikiye katlanarak 5 milyon 200 binin üzerine çıktı. Çoğu ülkede testler sınırlı olduğu için gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 335 binin üzerine çıktı.

Virüs bir çok bölgede gerilerken Latin Amerika’da endişeleri arttırdı. Bu bölgede virüs alarm verici bir hızda ilerliyor.

BÖLGEDEKİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 57’Sİ BREZİLYA’DA

Latin Amerika’da en fazla etkilenen ülke Brezilya oldu. Ölü sayısının 20 bini aştığı ülkede vaka sayısı 310 bini üzerine çıktı. Bölgedeki toplam 35 bin ölümün yüzde 57’si Brezilya’da yoğunlaştı. Son 24 saat içerisinde Brezilya’da 1188 kişi hayatını kaybetti. Son 11 gün içerisinde ise ölü sayısı ikiye katlandı. Bilim insanları Brezilya’daki resmi ölü ve vaka sayısının gerçeğin çok altında olduğunu düşünüyor.

ARJANTİN VAKALARDA HIZLI ARTIŞ

Arjantin’de hükümet 66 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırılması için ikinci kez süre istedi. Yeni tarih 2 Haziran olarak belirlendi. Koronavirüs salgını ekonomik faaliyetleri sert bir şekilde yavaşlattı ve hükümeti vatandaşların ve en kırılgan olanlar durumunu yatıştırmak için yardım paketi açmaya zorladı.

14 milyon nüfuslu Arjantin’deki vaka sayısı iki hafta öncesine göre ikiye katlandı. Vakaların yüzde 90’ı Buenos Aires’te bulunuyor. Toplamda 416 kişi hayatını kaybetti.

32 MİLYON NÜFUSLU PERU’DA 110 BİN VAKA

Peru’da ise salgın nedeniyle başkent Lima’daki hastaneler tıkanma noktasına geldi. Peru Halk Savunma Bürosu, “Lima’daki sağlık servislerinde tedavinin imkansız hale gelmesi her an yaşanabilir” diye uyardı. 32 milyon nüfuslu ülkede 110 bine yakın vaka tespit edildi, 3 bin 148 kişi hayatını kaybetti.

ŞİLİ’DE ÖLÜMLERDE BİR GÜNDE YAKLAŞIK YÜZDE 30 ARTIŞ

18 milyon nüfuslu Şili’de bir gün içerisinde hayatını kaybedenlerin sayısı yüzde 29 artarak, 589’a yükseldi. Vaka sayısı da 60 bine yaklaştı. Sağlık Bakanı sağlık krizini “büyük bir muharebeye” benzetti. Şili’de ilk resmi vaka 3 Mart’ta duyurulmuştu. Ülkede son günlerde çok sayıda kişi evde kalma kurallarını ihlal ederek, gıda yardımı için protesto eylemleri gerçekleşti. En yoksul mahallelerde işsizlik ve açlık patlaması yaşandığı bildiriliyor.