Lavrov’a göre AB Rusya’yı Orta Asya’dan çıkaramayacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bölgeye yaptığı ziyaretten kısa bir süre sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği'nin Rusya'yı Orta Asya'dan "çıkarmaya" çalıştığını ancak bunun "işe yaramayacağını" söyledi.

Rus devlet televizyonundan gazeteci Pavel Zarubin’e mülakat veren Lavrov, "Avrupa Birliği bizi mümkün olan her şekilde kısıtlama, Orta Asya ve Güney Kafkasya’dan çıkarma niyetini gizlemiyor" dedi.

"Bu işe yaramayacak" diyen Sergei Lavrov, Rusya'nın "ortadan kaybolmayacağını” ifade etti.

Kazakistan'ın özellikle Rusya karşısında herhangi bir "vassallaşmayı" reddetmesini öven Emmanuel Macron'a yanıt veren Rus bakan, bu sözlerin "diplomatik dil için oldukça küstahça" olduğunu savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Kasım ayı başında, Paris'in varlığını güçlendirmek istediği bir bölge olan Orta Asya'daki iki eski Sovyet cumhuriyeti Kazakistan ve Özbekistan'ı ziyaret etti.

Uzun zamandır Rusya'nın himayesinde olan Orta Asya, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırısıyla meşgul olduğu bir dönemde büyük güçler tarafından hararetle destekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu hafta Kazakistan'ı ziyaret etti ve bu ülkeyi "en yakın müttefiki" olarak tanımladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Batı'nın Moskova'nın etkisine karşı koymak için bazı ülkelerle ilişkilerini geliştirdiği değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov gibi gazeteci Pavel Zarubin’in sorularını yanıtlayan Peskov, Batılı ülkelere ilişkin "Kendi iyilikleri için dost edinme eğiliminde değiller. Rusya'yı belli bölgelerden uzak tutarak dostluk kurmaya çalışıyorlar" dedi.