Lavrov’a göre Batı'nın dünya üzerindeki ‘500 yıllık hakimiyeti’ sona eriyor!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmayla "tıpkı Hitler ve Napolyon'u yenerek güçlendiği gibi" güçlendiğini iddia ederken, “500 yıllık Batı egemenliğini” yavaş yavaş sona erdiğini söyledi.

Sergey Lavrov Doha’dak bir forumda yaptığı konuşmada Batı'nın "dünya üzerindeki 500 yıllık hakimiyetinin" yavaş yavaş sona ermekte olduğunu savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı'na göre Batı, Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Rusya'nın daha güçlü hale geldiğini yakında anlayacak.

Lavrov savaşla ilgili olarak "Amerikalıların onları soktuğu çukurun ne kadar derin olduğunu görmek Ukraynalılara kalmış" dedi.

Geçtiğimiz hafta uzun tartışmaların ardından ABD, Ukrayna'ya yönelik silah üretimini arttırma kararı aldı.

Başkan Joe Biden’ın, ABD Kongresini Ukrayna'ya askeri desteğin arttırılmasını onaylamaya ikna etmesinin “çok saçma” olduğunu savunan Lavrov, "Daha önce hiç çöküşün eşiğinde olan küçük bir devlet (Ukrayna) için bu kadar çok para serbest bırakmamışlardı" dedi.

Ayrıca Rusya'nın geçmişte Napolyon ve Hitler'i yenerek güçlendiği gibi Ukrayna'daki çatışma nedeniyle de güçlendiğini iddia eden Lavrov,  "19. yüzyılın başında Napolyon neredeyse tüm Avrupa'yı Rusya'ya saldırmak için topladı ve biz onu yendik, bu da bizi bu saldırıdan sonra daha güçlü hale getirdi. Geçen yüzyılın ortasında Hitler de aynı şeyi yaptı" ifadelerini kullandı.

Lavrov,  "Rusya'ya saldırmak için Avrupa'nın çoğunu emri altına aldı. O da yenildi ve biz o savaştan sonra daha da güçlendik" diye ekledi.

Bakan Lavrov ayrıca İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaya ilişkin görüşünü de açık bir şekilde ifade etti.

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını Filistin halkına yönelik toplu cezalandırmayı meşrulaştırmak için kullanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Lavrov, Gazze'de uluslararası gözlem çağrısında bulundu.

Lavrov, Rusya'nın İsrail'i yıllardır Filistin devletinin çözümsüzlüğünün "Orta Doğu'daki en tehlikeli faktör" olduğu konusunda uyardığını söyledi.