Le Monde: Erdoğan’ın milliyetçi söylemi Edirne’de geçmiyor

Fransız Le Monde gazetesi, bir zamanlar Osmanlı’nın başkenti olan Edirne’de Erdoğan’ın milliyetçi söylemlerinin karşılık bulmadığını yazdı.

Le Monde, “Avrupa sınırında Erdoğan’a karşı güçlü bir muhalefet duygusu var” diye özetledi.

Edirne seçmenlerinin çoğunun Ankara’nın “güçlü adamı” Erdoğan’ın “milliyetçi öyküsünde” kendisini bulmadığına dikkat çeken Le Monde, şunları yazdı:

“Yunanistan ile Bulgaristan’a yakın Türk kenti Edirne’nin sakinliğini hiçbir şey bozmuyor. 24 Haziran seçimlerine yönelik kampanyalar bile, bu eski Osmanlı başkentinde, ihtiyatlı bir şekilde, somurtkan bir mizaçla yürütülüyor. Duvarlarda afişler yok, az miting yapılıyor. Diğer kentlerin aksine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın caddelerde veya kent merkezindeki yaya yollarında görkemli hiçbir posteri yok.”

Bu kenti, CHP’nin kalesi olarak tanımlayan Le Monde, Edirne’nin daha çok Avrupa yanlısı olduğuna dikkat çekiyor. Marie Jégo imzalı haberde, Edirne ve bölgesinde kararlı bir Erdoğan karşıtlığı olduğuna vurgu yapılıyor.

Ankara ile Atina arasında artan gerilime de işaret eden gazete, Yunan turistlerin artık Edirne’ye gelmez olduğunu belirtti. Eski Pazar sokakları ve Osmanlı mimarisi Mimar Sinan camisinin de boş olduğunu kaydeden gazete, kent sakinlerinin görüşlerine de yer verdi.