Le Monde: Sultan'a karşı güvenilir bir alternatife ihtiyacı var

Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye’deki seçimlere ilişkin yayınladığı editör yazısında, muhalefet önündeki en büyük sorunun, ‘Sultan’a karşı’ güvenilir bir alternatif oluşturmak olduğuna dikkat çekti.

Le Monde gazetesi, “AKP’nin Pazar günü İstanbul ve Ankara gibi belediyeleri kaybetmesi, giderek milliyetçi ve otoriter hale gelen Türk Cumhurbaşkanı’nın ülkenin en dinamik kesimlerinden kopuşunu gösteriyor” dedi.

TÜRKİYE AÇISINDAN SİYASİ DÖNÜM NOKTASI

Seçim sonuçlarının “çok otoriter Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ağır” olduğunu belirten gazete, “Cumhurbaşkanı açısından, her ne kadar ülkenin birinci siyasi gücü olarak kalsa da benzeri görülmemiş bir başarısızlıktır. Türkiye açısından ise, büyük bir siyasi dönüm noktasıdır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın kendi seçmenlerini harekete geçirmek için bir kez daha korku ve kutuplaşma üzerine oynadığına dikkat çeken Le Monde, Erdoğan’ın iç ve dış komplo tehlikeleri, Sünniler ve Aleviler, Kürtler ve Türkler, Aleviler ve inananlar arasındaki tüm kırılmaları alevlendirdiğini hatırlattı. Gazete, “Ama bu retorik etkisini kaybetti. Temmuz 2016’daki başarısız askeri darbeyi takip eden sert baskıya rağmen, Türk sivil toplumu direnmeye, seçimlerde de dahil olmak üzere devam etti” diye yorumladı.

KUTUPLAŞTIRMA, BUMERANG ETKİSİ YAPTI

Seçimlerin kuşkusuz adil bir ortamda gerçekleşmediğine vurgu yapan gazete, “Düzensizlikler ve hileler eksik olmadı” dedi.

Şimdi tüm dersleri çıkarmanın muhalefete kaldığına dikkat çeken Le Monde, bunun içinde ilk olarak Ankara ve İstanbul’da olduğu gibi bir adayın etrafında birleşmek gerektiğine işaret etti.

Le Monde şu yorumda bulundu: “Erdoğan’ın üzerinde hesap yaptığı aşırı kutuplaştırma bumerang etkisi yaptı. Her iki Türk’den birinin hayran desteğine sahip olsa da, ülkenin diğer yarısı tarafından nefret ediliyor. Halen çok parçalı olan Türk muhalefeti önündeki büyük sorun açıktır: Kendisini yeni Sultan olarak gören bu lidere karşı güvenilir bir alternatif oluşturmak”