Le Monde: Xelef, Ankara’nın savaş köpeklerinin kurbanı

Fransız Le Monde gazetesi, 13 Ekim’de katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef’in “Ankara’nın savaş köpeklerinin kurbanı” olduğunu yazdı.

Le Monde gazetesinde Benjamin Barthe ve Allan Kaval imzalı haberde, 13 Ekim’de Türk rejimine bağlı çete grupları tarafından vahşice katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef’e yer verildi.

Xelef’in cenaze töreninden izlenimlerin yer aldığı haber, “Şehit Hevrin Xelef, Ankara’nın savaş köpeklerinin kurbanı” başlığı altında yayınlandı. “Savaş köpeği” kavramı, Ortaçağ’da paralı şövalyeler için kullanılırken, şimdi de zaman zaman paralı askerler için kullanılan bir tanım olarak dikkat çekiyor.

Xelef’in Dêrik’te “şehitliğinde” toprağa verildiği belirtilen haberde, cenaze törenine ilişkin şu tasvirler dikkat çekti: “Onca kadın ve erkeğin uğruna can verdiği hayali Kürdistan’ın kalbinde bal ve toz renginde küçük vadilerle kaplı bir manzaradayız. Kuzeyde, ufuk Türk. Doğuda dağlar Irak’a ait. Bu Ekim pazarında hareketin cenaze ritüeline harfi harfine uyuldu: Kürt ulusal marşı, devrimci şarkılar, silahlı selam, başörtülü yaşlı kadınların gözyaşları, düşen savaşçıların anısına V işareti yapan parmaklar... Ama bu tören, sonu gelmeyen bir savaşta bir yenisi değil: iğrençliğin damgasını taşıyor.”

Xelef’in katledildiğini gösteren görüntülerden bahseden gazete, “Silahlı bir erkek güruhu ile çevriliyken, kurşunlarla delik deşik edildiği görülüyor. Hepsi Ankara yanlısı gruplar bağlı” diye kaydediyor.