Libya’da bu sefer de İtalyan ordusunun dronu vuruldu

Son haftalarda Türkiye gibi birçok ülkenin çetelere askeri desteğinin ortaya çıktığı Libya’da Haftar güçleri, ülke sınırları üzerinde uçan bir İtalyan hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.

2011 yılından beri iç savaşın sürdüğü Libya’da toprakların önemli bir kısmını kontrol eden Mareşal Halife Haftar’a bağlı güçler, İtalya’ya ait bir dronu düşürdüklerini duyurdu.

Dronun Libya’nın batısındaki Tarhuna’da düşürüldüğünü söyleyen Haftar güçlerinin sözcüsü Ahmed el-Mesmari, dronun kontrolleri altındaki bölgede uçtuğu için vurulduğunu belirtti.

İTALYA’YA GÖRE SİVİL AMAÇLA BÖLGEDEYDİ

İtalya’dan dün sabah yapılan açıklamada ise, Libya’daki petrol platformları ve balıkçıların güvenliğini sağlamayı amaçlayan Mare Sicuro (Güvenlik Deniz) adlı operasyona destek için dronların uçurulduğu savunulmuştu. Açıklamada, bölgede bulunan bir dronun ‘yere çakıldığı’ iddiasına yer verilmişti.

Haftar güçlerinin sözcüsü Ahmed el-Mesmari ise, dronun neden Libya toprakları üzerinde düştüğüne dair İtalya’dan net bir açıklama bekledikleri bilgisini verdi.

Dün sosyal medyada Haftar güçlerinin vurulduğu tahmin edilen ve İtalyan ordusuna ait olduğu anlaşılan bir dronun görüntüleri paylaşılmıştı.

DAHA ÖNCE DE TÜRK DRONU DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Halife Haftar’a bağlı güçler, daha önce de ülkedeki radikal İslamcılara silah desteği verdiği bilinen Türkiye’ye ait bir dronu düşürdüklerini duyurmuşlardı. Türkiye, Ulusal Birlik Hükümeti içindeki çete grupları desteklerken, Mareşal Haftar’a Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin yardım ettiği savunuluyor.

Ulusal Birlik Hükümeti ile Haftar güçleri arasındaki çatışmalar bu yıl içinde başkent Trablus yakınlarına kadar sıçramıştı. Ülkenin nüfus yoğunluğunun olduğu Trablus ve çevresindeki küçük bir alan hükümet güçlerinin elinde iken, doğudaki Bingazi başta olmak üzere ülke topraklarının dörtte üçünden fazlası Haftar güçlerinin elinde.