Libya’da Haftar'ın birlikleri Trablus kapılarına dayandı

Libya’nın doğusuna hakim olan general Haftar’ın, uluslararası toplum tarafından tanınan Trablus üzerine yürümesi ile ülkenin yeniden iç savaşa sürükleneceği endişesi ortaya çıktı.

General Halifa Haftar, sosyal ağlar üzerinde yaptığı açıklamada “vakit geldi” diyerek askeri operasyonun startını verdi. General Haftar’ın ordusu “teröristleri ve paralı askerleri ortadan kaldırma” gerekçesiyle Trablus üzerine yürüyor.

Haftar’ın birlikleri, başkentin Trablus’un 100 kilometre kadar güneyindeki Geryan kentini ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Trablus merkezli hükümet de milislere, tüm tehditlere karşı koymaları yönünde talimat verdi.

Bu yeni gelişme ile Libya’nın bir kez daha iç savaşa sürükleneceğinden endişe ediliyor

Haftar’ın operasyonu Libya’daki tüm tarafları bir araya getirmesi öngörülen Uluslararası Konferans’tan on gün öncesine denk geldi. Konferansla, seçimlerin organize edilmesi ve ülkenin istikrara kavuşturulmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Libya, 2011’de Muammed Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde Batı destekli bir müdahale ile devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.

İyimser bir senaryoya göre general Haftar, konferans öncesi gücünü göstermek için askeri operasyon başlattı.

Daha gerçekçi olarak ifade edilen diğer bir senaryoya göre, Haftar konferanstan önce tüm ülke genelinde kontrolü ele geçirerek, konferansı işlevsiz bırakmak istiyor.