Libya hükümeti Ankara’yı çekilme için işbirliğine davet etti

Libya Ulusal Birlik Hükümeti, Türkiye’yi ülkedeki güçlerini çekmesi için işbirliği yapmaya çağırdı.

Libya Dışişleri Bakanı Necla El Manguş, “Türkiye'yi Libya’nın egemenliğini korumak için tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin varlığını sona erdirmek için bizimle işbirliği yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Manguş, Trablus’u ziyaret eden Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında bu açıklamayı yaptı.

Türk Dışişleri Bakanı ise Türk askeri varlığının diğer gruplarla eşit bir zeminde ele alan seslerin çıkmasına tepki gösterdi.

Ankara ile Müslüman Kardeşler ağırlıklı Trablus’un eski hükümeti arasında 2019 yılının sonunda askeri bir anlaşma yapılmıştı.

Türk devleti, BM Güvenik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, Trablus hükümetine doğrudan askeri destek verdi ve Suriye’deki çetelerini Libya’ya taşıdı.

Ülkenin doğusunu kontrol eden Halife Hafter’e bağlı güçler ise Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan destek aldı.

Çatışmalar geçen yaz sona erdi ve bir ateşkes imzalandı. BM çatısı altındaki müzakereler kapsamında birlik hükümeti de kuruldu.

Abdülhamid Debibah isimli iş adamının başında olduğu geçiş hükümeti, Tunus’da kasım ayında başlatıldı, şubat ayında Cenevre’de tamamlandı, mart ayında da parlamentonun onayını aldı. Hükümet, aralık ayında öngörülen genel seçimlere kadar geçiş sürecini yönetecek.