Libya krizi: Dört Avrupa ülkesi Kahire’de toplanacak

Türk devletinin Libya’ya asker gönderme açıklamasından sonra Fransa, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs Dışişleri Bakanları, Çarşamba günü Mısır’ın başkent Kahire’de toplanacak.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Sukri, Fransız, İtalyan, Yunan ve Kıbrıslı mevkidaşlarını Kahire’ye davet ettiklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, Libya’daki duruma ilişkin Avrupa ülkelerinin bakanları arasındaki toplantının 8 Ocak günü Kahire’de yapılacağını açıkladı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar akşamı yaptığı açıklamada Libya’ya asker gönderilmeye başladıklarını bildirmişti.

Kahire yönetimi, Avrupalı bakanların toplantısının krize genel bir çözüm arayışını ilerletmek ve engel oluşturabilecek her şeye karşı koymak için yapılacağını ifade etti.

2011’de NATO’nun kanlı müdahalesiyle Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunan Libya’da bugün iki yönetim var. Biri Trablus merkezli, Müslüman Kardeşler’in giderek ağırlık kazandığı “Ulusal Birlik Hükümeti”, diğer de Tobruk merkezli Libya Parlamentosu olarak dikkat çekiyor.

Ülkenin doğusunu elinde bulunduran mareşal Halife Haftar, Nisan ayında başkent Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlatmıştı. Haftar’ı Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Fransa destekliyor.

Türkiye ise Müslüman Kardeşler’in hakim olmaya çalıştığı Trablus merkezli hükümeti açıktan ve BM’nin silah ambargosunu delerek destekliyor. Türk devleti Kasım ayı sonunda da Trablus merkezli İslamcı hükümetle biri askeri işbirliğini arttırmaya, diğeri deniz sınırlarını belirlemeye yönelik iki anlaşma imzalamıştı.

Mısır, komşusu Libya’daki durumu ulusal güvenlik meselesi olarak ele alıyor ve olası tüm müdahaleler konusunda uyarıyor.

HALİFE HAFTAR’DAN TÜRKİYE’YE KARŞI SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Libya Ulusal Ordusu’nun şefi Halife Haftar da 3 Ocak günü El Hadat televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Türk devletinin Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek amacıyla olası askeri müdahalesine karşı “seferberlik” ve “cihat” çağrısında bulunmuştu.

LİBYA PARLAMENTOSU TÜRKİYE İLİŞKİLERİ KOPARDI

Trablus merkezli hükümeti tanımayan Tobruk Parlamentosu, Cumartesi günü yaptığı oylamada Türkiye ile ilişkileri kopardı. Parlamento olağanüstü toplantısını Bingazi kentinde gerçekleştirdi. Türk hükümeti ile Trablus arasındaki anlaşmaları da iptal eden parlamento, uluslararası toplumca da tanınan ulusal birlik hükümetinin başındaki Fayiz el Sarac’ın “vatana ihanetten” yargılanmasını da istedi.