Libya’nın yeni hükümeti tüm paralı askerleri derhal çekilmeye çağırdı

Libya’nın birleşik yeni hükümeti ülkede varlık gösteren tüm paralı askerleri derhal çekilmeye çağırdı.

Trablus’ta Fransız, Alman ve İtalyan mevkidaşları ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Libya Dışişleri Bakanı Najla El Manguş, “Tüm paralı askerleri çekilmesi ve bunun derhal gerçekleşmesi gerekliliğini yineliyoruz” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da “Libya devletinin kendi egemenliğini ifade etmesi için paralı askerlerin gitmesi esastır” dedi.

Fransa, İtalya ve Alman dışişleri bakanları bu perşembe günü Trablus’a sürpriz bir ziyarette bulundu.

Ziyaret, 24 Aralık’ta öngörülen genel seçimlere kadar geçiş hükümeti görevini yürütecek olan birleşik yeni hükümetin hayata geçirilmesinden on gün sonrasına denk geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de çarşamba günü yaptığı açıklamada Syrte etrafı ve Libya’nın merkezinde yabancı unsurların ısrarlı varlığına ilişkin bilgilerin derine endişe yarattığını belirtmişti.  BM’ye göre halen 20 bin dolayında yabancı asker ve paralı asker aktif durumda.

Libya’da 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.  Ülkede yabancı güçlerin dahil olduğu, iki farklı yönetim var. Bir yanda BM tarafından kabul edilen Trablus merkezli ve özellikle Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti, diğer yanda özellikle Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli doğu merkezli Halife Hafter öncülüğündeki hükümet vardı. BM çatısı altındaki müzakerelerle her iki parçanın ortak bir hükümet kurması, kaostan çıkış için fırsat sunuyor.