‘Libya’ya komşu ülkeler daha fazla rol oynamalı’

Cezayir’e ziyarette bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian komşu ülkelerin Libya konusunda daha aktif rol oynamasını isterken, Cezayir’in arabuluculuk rolüne hazırlandığı bildiriliyor.

Fransa, Türkiye’nin paralı çeteleriyle destek verdiği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Halife Haftar komutasındaki güçler arasındaki savaşın sonlandırılması için komşu ülkelerin daha etkin rol almasını istiyor.

Cezayir’e ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, komşu ülkelerin Libya’nın istikrara kavuşmasında temel rol oynayabileceğini söyledi. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmajid Tebbune ile görüşmesi sonrasında açıklama yapan Le Drian, “Komşu ülkeler, dış güçlerin içişlerine müdahalesine oranla daha istikrar getirici bir rol oynayabilir” diye konuştu. Bu konuda Libya’ya komşu diğer ülkelerle de görüşecek olan Le Drian, Libya’daki soruna askeri çözümün olmadığına vurgu yaptı.

Cezayir ise, Libya’daki çatışmaların kendisine vereceği zararlardan çekiniyor. Cumhurbaşkanı Abdulmajid Tebbune, arabulucu rolü oynayarak aynı zamanda ülkesinin bölgesel diplomatik arenada öne çıkmasını istiyor.

Başkent Trablus ve çevresini kontrol eden Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Halife Hafter öncülüğündeki güçler arasındaki müzakereler Nisan 2019’da başlayan yoğun çatışmalardan sonra Eylül ayında yeniden başlamıştı. Müzakereler kapsamında bir sonraki görüşmeler Kasım başında Tunus’ta yapılacak.