Libya, yeniden bölgesel güçlerin çatışma alanı oldu

Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinde bu yana kaos içerisinde olan Libya’da bölgesel güçler yeniden aktifleşti. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye ve uluslararası güçler, çatışmaya dahil olmuş durumda.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, bu Perşembe günü yaptığı açıklamada başkent Trablus’un “aşırılıkçı milislerin” kontrolünde olduğu tepkisinde bulundu.

BAE, bir aydır Trablus’u almaya çalışan general Halifa Haftar ile ittifak halinde bulunuyor. Gargaş, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, “Libya’nın önceliği: Bitmek bilmeyen bir kriz içerisinde aşırılıkçılık/terörizmle mücadele etmek, istikrarı desteklemektir” dedi.

Gargaş, Abu Dabi anlaşmasının BM yönetimindeki barış sürecini desteklemek amacıyla kurulduğunu belirterek, geçen Şubat ayında Haftar ile Ulusal Birlik Hükümeti’nin Başbakanı Fayez Serraj arasındaki buluşmayı ima etti. Haftar, ülkenin doğusunda Bingazi merkezli bir yönetim kurarken, Serraj Trablus merkezli hükümetin başında bulunuyor. Her iki yönetici, seçimlerin organize edilmesi gerekliliği üzerine anlaşmıştı.


BAE Dışişleri Bakanı, anlaşmanın yerine getirilmesini beklerken, “aşırılıkçı milisler başkenti kontrol etmeye ve barışçıl bir çözüm arayışını yolundan çıkarmaya devam ediyor” dedi.

General Haftar, Nisan ayı başında Trablus’u almak için BM tarafından tanınan Ulusal Birlik Hükümeti’ne karşı askeri operasyon başlatmıştı. Bu operasyon, 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana en büyük askeri karşılaşma olarak değerlendiriliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır, Haftar’ı destekliyor. Bu güçler, Haftar’ın Libya Ulusal Ordusu’nu “Kuzey Afrika’da cihatçı gruplara karşı bir kalkan” olarak öne sürüyor. Trablus merkezli yönetim Fransa’yı da Haftar’a destek vermekle suçluyor.

BM Haziran 2017’de yayınladığı bir raporda, BAE’nin Haftar güçlerine uçaklar ve askeri araçlar verdiğini belirtmişti. BAE, Bingazi’nin 100 kilometre kadar doğusundaki El Kadim hava üssünü de kurarak, Haftar’ın birliklerine 2016’dan itibaren hava üstünlüğü sağladı.

BM’ye göre Nisan ayı başından bu yana çatışmalarda 23’ü sivil olmak üzere 376 kişi öldü, 79’u sivil olmak üzere 1.800 kişi yaralandı. 45 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Libya’da general Haftar’ın Trablus’a yönelik operasyon başlattığı bir dönemde, AKP rejiminin Trablus merkezli “İslamcı milislere” insansız hava araçları gönderdiği iddia edildi.

Mondafrique isimli internet sitesine göre ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran general Halifa Haftar öncülüğündeki Ulusal Libya Ordusunun sözcüsü, Türk rejiminin Trablus milislerine insansız hava araçları gönderdiğini söyledi. Sözcüye göre milislere teslim edilen araçlar, bomba taşıma kapasitesine sahip.

Siteye göre Türk rejimi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın Ulusal Libya Ordusu’na verdiği desteğe misilleme niteliği taşıyor.