Libyalı taraflar ateşkes için yol haritasında anlaştı

Libyalı rakip tarafların askeri heyetleri, kısa bir süre önce imzalanan ateşkesin uygulanmasına ilişkin bir yol haritası üzerinde anlaştı.

Tartışmalar Pazartesi günü Libya'nın güney batısındaki Gadames'te başladı. Görüşmeler her iki taraftan beşer askeri sorumlu yer aldı. Bunlar Ortak Askeri Komisyonu oluşturuyorlar. BM'nin Libya destek misyonu geçici başkanı Stephanie Williams da toplantılarda hazır bulundu.

Stephanie Williams, Salı akşamı yaptığı açıklamada tarafların "askeri güçlerin kendi üslerine çekilmesi ve yabancı güçlerin cephe hatlarından gitmesini gözetmek için askeri bir alt komitenin hayata geçirilmesinde" anlaştıklarını belirtti.

Williams'a göre Ortak Askeri Komisyon, mümkün olan en kısa zamanda kuzeydeki Sirte'de bir araya gelmeye ve burada bir merkez kurmaya karar verdi. Haziran ortasından buyana cephe hattı Sirte kenti etrafında bulunuyor.

"Petrol tesisleri muhafızlarını birleştirmek" amaçlı ilk toplantı 16 Kasım günü Brega terminalinde yapılacak. Güneydeki Sehba ve Gadames ile hava bağlantısı da "derhal" sağlanacak.

Komisyon BM Güvenlik Konseyi'ni, Genevre'de imzalanan ateşkes anlaşmasını hayata geçirmek için "hızlı bir şekilde bağlayıcı bir karar tasarısı onaylamaya" çağırdı.

Gadames'teki müzakerelerden önce 23 Ekim günü BM çatısı altında Cenevre'de kalıcı bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi de 28 Ekim günü, bir deklarasyon ile Libya anlaşmasını Salı günü onaylayarak, anlaşmayı "tam uygulamaya" çağırdı. Konsey'in bu yönlü bir karar da alması bekleniyor.

2011'de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana Libya kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülke iki güç arasında bölünmüş durumda. Bir yanda Trablus merkezli, Türkiye ve Katar destekli Ulusal Birlik Hükümeti (GNA), diğer yanda özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen ülkenin doğusunu merkez edinen Mareşal Halife Haftar güçleri var.

Türk devleti Müslüman Kardeşler ağırlıktaki Trablus hükümetine doğrudan destek vererek, BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ediyor.