Linde: Türkiye’nin operasyonları sivilleri ve istikrarı etkiliyor

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde bir soru önergesine verdiği yanıtta Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarının sivillerin güvenliği ve istikrarı etkilediği tepkisinde bulundu.

İsveç Parlamentosu bağımsız vekili Amineh Kakabaveh, Kobanê Davası kapsamında rehin tutulan HDP’liler ile Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava’daki işgal saldırılarına ilişkin İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin yanıtlaması için bir soru önergesi verdi.

Linde, hem Avrupa Birliği yoluyla hem de ikili ilişkilerde Türk yetkililere HDP’ye yönelik baskıları ciddi bir şekilde takip ettiklerini söylediklerini ifade etti.

Linde, “Aynı zamanda HDP’li temsilcilerle görüşmeler yaptık ve ben desteğimi ifade ettim. Bunu en son Ankara ziyaretimde de bunu ifade ettim. Hükümetimiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının yerine getirilmesine büyük önem veriyor” dedi.

Türkiye’deki durumu yakından takip ettiklerini belirten Linde, özellikle tutsak edilen HDP Eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demitaş’ı örnek vererek, “Biz bir çok kez serbest bırakılmalarını talep ettik” diye ekledi.

Güney Kürdistan’daki işgal saldırıları konusunda ise Linde, “Irak bu son yıllarda çatışmadan ağır etkilendi ve bölgesel gerilimlerle istikrarı olumsuz etkilendi” ifadelerini kullandı.

“Tüm tarafların Irak'ın egemenliğine tam saygı göstererek uluslararası hukuka uygun hareket etmesi önemlidir” diyen Linde, şöyle noktaladı:

“Türkiye'nin Irak’ın kuzeyindeki askeri operasyonları bölgedeki sivil güvenliği ve istikrarı etkiliyor. Uluslararası insancıl hukuk, sivillerin korunmasına ilişkin net taleplerde bulunur. Silahlı bir çatışmanın tarafları yalnızca askeri hedefleri hedef alabilir. Ayrım, orantılılık ve ihtiyat kurallarına uyulmalıdır.AB ve BM de dahil olmak üzere uluslararası bağlamlarda sürekli olarak vurguladığımız bir şeydir.”