Linde'ye Türkiye ve İran'ın işlediği suçlar soruldu

İsveç Parlamentosunda bakanlara soru sorma haklarını kullanan milletvekilleri, Türkiye ve İran'daki insan hakları ihlallerini gündeme getirerek İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'den Türkiye ve İran rejimlerinin suçlarına karşı tutum almasını istedi.

İsveç Parlamentosunda Perşembe günü milletvekillerinin bakanlara soru sorma sırasıydı. Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, Türkiye'nin işlediği insanlık ve savaş suçlarını gündeme getirirken Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabaveh, Linde'ye İran'daki tutuklu siyasi tutsaklar ve idamlarla ilgili sorular yöneltti.

Türkiye'nin dünyanın 5 ülkesinde savaş başlattığını söyleyen Svennelig, ”Suriye'de Türk askerleri ilk önce Efrîn'e girdi, daha sonra, geçtiğimiz güz aylarında da Rojava'ya. Bu savaşı İsveç ve İsveç Hükümeti kınadı” dedi.

Türkiye'nin Irak'taki göçmen kamplarını bombaladığına ve Libya'ya paralı askerler gönderdiğine dikkat çeken Svennelig, Türkiye'nin Kıbrıs sularında gaz ve petrol aramasının Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlar uygulamasını beraberinde getirdiğini söyledi.

“ŞİMDİ NEŞELİ TWEETLER ATMA ZAMANI DEĞİL”

Böylesi kritik bir durumda Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin Türkiye ile yapılan "güzel işbirliği"nden söz etmesine tepki gösteren Svennelig, "Şimdi neşeli tweetler atma zamanı değil. Şimdi Türk rejimiyle açık konuşmanın zamanı” dedi.

Svennelig'in sorusunu tam olarak anlayamadığını öne süren Linde, "Tweet atmayı bırakayım mı? Ya da Türkiye'yle her hangi bir ilişkiye girmeyeyim mi?” sorularıyla attığı Teweeti savunmaya çalıştı.

Linde, İsveç'in Türkiye'nin gerçekleştirdiği insan hakları ve demokrasi suçlarına oldukça açık tutum aldığını, Avrupa Birliği ve İsveç'in Türkiye'nin Suriye'deki "askeri operasyonları"na karşı çıktığını söyledi.

Sevennelig, Dışişleri Bakanının geçen hafta attığı Tweeti hatırlamaz göründüğünü söyledikten sonra "Türk Dışişleri Bakanı ve onunla yaptığı konuşma hakkında Tweet attı. Sadece güzel konuşmadan söz edip Türkiye'nin ülkede ve yurt dışında gerçekleştirdiği insan haklarını suçlarını açıkça söylememek bir sorundur” diyerek Linde'nin Türkiye'yi eleştirmemesine tepki gösterdi.

TÜRKİYE DÜNYADA EN FAZLA SAVAŞ ÇIKARAN ÜLKELER ARASINDA

Şu anda Türkiye'nin dünyada en fazla savaş çıkaran ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Svennelig, "Artık açık konuşmanın ve küçük konuşmaları bırakmanın zamanı” şeklinde konuştu.

Linde, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin İsveç'in başkanlığını üstlenmeye hazırlandığı AGİT'i konu aldığını belirterek "Her zaman kınamak iyi bir düşünce değil ama biz örneğin Kuzey Suriye'ye yönelik askeri saldırıları kınıyoruz” dedi.

İRAN'DA AKTİVİSTLER SERBEST BIRAKILMALI

Bağımsız Milletvekili Amineh Kabaveh de söz alarak İran'daki siyasi tutsak ve son dönemde tutuklanan kadınların durumlarını gündeme getirdi.

İran'da 40 yıldan beri baskı, işkence, hapsetme ve idamların sürdüğünü söyleyen Kakabaveh, Avukat Nasrin Sotoudeh ile işçi önderi Jafar Azimzadeh ve pek çok insan hakları savunucusunun temelsiz suçlamalarla cezaevlerinde tutulduklarına dikkat çekti.

Güreşçi Navid Afkari için verilen idam cezasının dünyadaki tüm spor camiasını kızdırdığını söyleyen Kakabaveh, İsveç'in aktivistlerin serbest bırakılmaları için talepte bulunup bulunmayacağını sordu.

Linde, cevabında İran'a daha önceleri yönelttiği eleştirileri yeniden sıraladı. Dışişleri Bakanı, İsveç'in ölüm cezasına karşı olduğunu ve konuyu İranlı yetkililerle ele aldıklarını ve tüm idamların durdurulmasını talep ettiklerini söyledi.

SAVAŞ ÇIKARMAK VE SAVAŞ ÇIKARMAK İÇİN TEHDİTTE BULUNMAK SUÇTUR

Parlamentoda Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Türkiye hakkında yaptığı tartışmalar ve Linde'nin kendisine verdiği cevaplar hakkında ne düşündüğü sorusunu sorduğunuz Svennelig, bir ülkenin dışişleri bakanının savaş çıkaran ülkeler hakkında net bir görüş ve tutuma sahip olması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye'nin dünyanın 5 ülkesinde savaşta bulunmasını gündeme getirdiğini söyleyen Svennelig, şöyle konuştu: "İnsanları öldürmek ve savaş çıkarmak ya da savaş çıkarmak için tehditte bulunmak suçtur. Erdoğan rejiminin izlediği emperyalist politikanın dış dünya tarafından durdurulması gerekir. Türkiye'nin politikalarını hem Avrupa Birliği hem de İsveç eleştiriyor. Böylesi bir durumda Dışişleri Bakanının Twitter'da Türkiye ile yaptığı konuşmayı göklere çıkarması doğru değil. İsveç'in (OSCE) Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Örgütü'nün başkanlığına hazırlanması çok doğal. Ülkelerle ilişki kurmasında da bir sorun yok. Ama bunu yaparken Türkiye'nin Dışişleri Bakanı'nı övmesi gerekmez.”

İSVEÇ ARABULUCU ROLÜ OYNAMAYA HAZIRLANIYOR

Sevennelig, İsveç'in bir yandan Türkiye'nin işgallerini ve insan hakları ihlallerini eleştirirken aynı zamanda ülkenin yöneticilerini neden açıktan eleştirmekten kaçındığı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Ben, İsveç'in bu sıralar dünyada diyaloğu sağlayan bir ülke görevi üstlenmeye çalıştığını düşünüyorum. Yüksek sesle konuşan, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerini eleştiren bir ülke olmak istemiyor. AGİT'in başkanı olmaya ve ülkeler arasında daha çok arabulucu rolü oynamaya hazırlanıyor.”