Litvanya, Beyaz Rusya ile sınırına tel örmeye başladı

Litvanya, Beyaz Rusya’dan göçmen akışını engellemek için, sınırı telle örmeye başladı. Yetkililer yakın bir zamanda gerçek duvar örüleceğini belirtti.

Litvanya, özellikle Afrika ve Ortadoğu’dan göçmen akışını engellemek amacıyla Beyaz Rusya ile arasına tel örgüler çekiyor, önümüzdeki dönemde duvar örmeyi de planlıyor. Göçmen sayısının son aylarda çok arttığı belirtiliyor.

Litvanya sınır güvenliği yetkilileri, 2021 yılı başından bu yana ülkeye 1500 kişinin kaçak yollarla girdiğini belirtti. Bu rakam geçtiğimiz yıl boyunca 81 idi. 2,8 milyonluk nüfusu olan Litvanya, bu kadar yoğun göçmen akışını kaldırabilecek durumda olmadığına dikkat çekiyor.

Litvanya hükümeti, göçmen akışının bu kadar yoğunlaşmasından da Beyaz Rusya’yı sorumlu tutuyor. Beyaz Rusya’nın sınırı açık bırakarak insanların geçişine izin verdiğini belirtiyor.

Bu hafta Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandre Lukaçenko ülkesinin sınırları kapatmayacağını, ancak İran, Afganistan, Irak, Suriye, Libya ve Tunus’tan gelenler için bir kamp olmayacağını da söyledi.

Lukaçenko, “Kimseyi tutmayacağız, hedefleri burası değil, aydınlık, sıcak ve rahat Avrupa’ya gitmek istiyorlar” dedi.

Litvanya ile Beyaz Rusya arasındaki ilişkiler de son dönemlerde daha da gerginleşti. Beyaz Rusya’nın muhalefeti yoğun bir şekilde Litvanya’ya kaçmış durumda.