Lübnan’da mültecilerin durumu giderek kötüleşiyor

Mali ve ekonomik krizini vurduğu Lübnan’da yoksulluk derinleşirken, özellikle mülteciler bu durumdan ağır etkileniyor.

Ülkede her dört kişiden biri aşırı yoksulluk içerisinde yaşıyor. Yoksulluğun en ağır vurduğu kesimler arasında Suriyeli mülteciler yer alıyor. Bir buçuk milyon Suriyeli mültecinin yüzde 90’ı yoksulluk içerisinde bulunuyor. Bugün bazıları, artık ayakta kalma güvenliklerinin olmadığından endişe ediyor.

Bekaa vadisindeki Deyr Zanun mülteci kampının sorumlusu İsviçreli RTS medyasına yaptığı açıklamada, “Bizim buradaki yaşamımı her zaman zordu: Biz mülteciyiz.  Ama Lübnan’daki ekonomik kriz durumu daha da zorlu hale getirdi, bizi daha kırılgan yaptı” dedi.

Mültecilerin geçimlerini sağlamak için yaptıkları günlük küçük işler de krizle birlikte nadir hale gelirken, insani yardımın da yetersiz olduğu belirtiliyor.

Perşembe günü, Bekaa vadisinde bir Suriyeli bedenini ateşe vererek hayatını kaybetti.  Bu durum, yoksulluk karşısındaki umutsuzluğun ifadesi olarak değerlendirildi.

Bir kız çocuğu babası olan 20 yaşındaki Amcad, “Kızıma süt getirmek için borçlanmak zorunda kalıyorum. Sadece temel ihtiyaçları satın alıyoruz. Dolar kriziyle birlikte bu imkansız hale geldi. Her şey kötüleşti” dedi.

Bekaa’da güvenlik sorunları da artıyor. Son haftalarda mülteciler iki kez saldırıya uğradı.

3 çocuk babası 28 yaşındaki Adnan, kaosun yerleşmesinden endişe ederek, “Önceleri, bizim kaygımız çocuklarımızı nasıl besleyeceğimize ilişkindi. Şimdi, herhangi bir sorunda kampın yakılacağını söylüyoruz” diye belirtti.