Lübnan’da üç bakan istifa etti, halk hesap soruyor

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta geçen Salı günü meydana gelen patlamaların ardından halkın öfkesi dinmiyor. Üç bakan istifa etti. Ancak yeterli görülmüyor.

Adalet Bakanı Marie-Claude Najm istifa ettiğini duyurdu. Adalet Bakanı’ndan önce İletişim ve Çevre bakanları da istifalarını sunmuştu.

Bundan bir kaç gün önce, öfkeli eylemciler arasında kalan Adalet Bakanı’na su atılmış ve istifa etmesi istenmişti.

Son günlerce on dolayında milletvekili de istifa etti. Bu istifalar ülkenin siyasi yönetimine karşı bir tepki olarak ifade edilirken, özellikle sokakların baskısı ardından gelişti. İstifaların devam etmesi bekleniyor.

250 MİLYON EUROLUK YARDIM

Fransa ve Birleşmiş Milletler tarafından Lübnan için yapılan bağış konferansında 250 milyon euroluk yardım çıktı. Bu yardımın 30 milyonu Fransa tarafından verildi.

BM ve Fransa yetkilileri, yardımın doğrudan halka ulaştırılması gerektiğini belirtti.

30 YILDIR GELEN YARDIMLARI YOSLUZ YÖNETİCİLER GASP EDİYOR

1991’deki iç savaşın sonundan bu yana Lübnan uluslararası toplumdan inşa için yüklük miktarda para aldı. Fransa öncülüğünde 2001, 2002, 2007 ve 2018’deki konferanslarda Lübnan’a yönelik milyarlarca euroluk para akışı oldu. Ancak Lübnanlı yöneticiler 30 yıldır kamu maliyesini kendi çıkarları için kullanıyor.

EYLEMCİLER SOKAKLARI BIRAKMIYOR

Bu arada Beyrutlular sokakları işgal etmeye devam ediyor. Eylemciler sistemin tamamen değişmesi ve yöneticilerin hesap vermesini istiyor. Bazı eylemciler, Beyrut’un yarısına zarar veren patlamalara ilişkin uluslararası soruşturma talep ediyor.

Cuma günü Cumhurbaşkanı Michel Aoun, soruşturmanın uluslararası boyutta yürütülmesini reddetti. 

4 Ağustos günü yaşanan patlamalarda en az 158 kişi hayatını kaybetmiş, 6 bin kişi yaralanmıştı. Halen 20 dolayında kişi kayıp.