Lübnan Parlamentosu, Berri’yi başkan olarak seçti

Lübnan'ın yeni parlamentosu, Şii liderlerden Nebih Berri'yi yeniden Meclis Başkanı seçti.

Uzun bir aradan sonra Lübnan'da parlamento seçimi 6 Mayıs 2018 günü yapılmış ve kesin sonuçlar 9 Mayıs 2018 günü İçişleri Bakanlığı'nca açıklanmıştı. Bunun üzerine Lübnan’ın yeni parlamentosu bugün toplanarak Meclis Başkanı’nı seçti. Şii liderlerden Nebih Berri, 128 üyeli parlamentoda 98 parlamenterin oyunu alarak ilk turda seçildi. Nebih Berri, böylece 1992'den beri altıncı kez Meclis Başkanı seçilmiş oldu.

Nebih Berri, 1992 yılında ilk kez Lübnan Meclisi Başkanı olan Şii Müslüman siyasetçidir. Beyrut Üniversitesi'nde hukuk alanında lisans yapmış ardından Paris-Sorbonne Üniversitesi'nden hukuk alanında uzmanlaşma diploması sahibi olmuştur.

Lübnan Üniversite Öğrencileri Ulusal Birliği'nin başkanlığını yapan Berri, Emel Hareketi'ne katılmış, Raşit Kerami'nin ulusal birlik hükümetinde 1984-1988 yılları arasında Adalet, Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı olmuş ve ardından 1992 yılına kadar sırasıyla Güney Lübnan'ın yeniden inşasından sorumlu Devlet Bakanı, Konut ve İşbirliği Bakanı olarak görev üstlenmiştir. Nebih Berri, son seçimlerde en çok parlamenteri Meclis'e gönderen Emel Hareketi'nin lideridir.