Lukaşenko karşıtı gösterilere on binlerce kişi katıldı

Belarus’un başkenti Minsk Devlet Başkanı Lukaşenko karşıtı kitlesel gösterilere sahne oldu. Güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen kadınların öncülük ettiği gösterilere on binlerce kişi katıldı.

9 Ağustos’taki seçimlerde yeniden seçilen ve iktidarda 26. yılını tamamlayan Belarus Devlet Aleksander Lukaşenko’nun istifasını isteyen gösterilerin sonu gelmiyor. Cumartesi günü 5 binden fazla kadın başkent Minsk’te uzun bir yürüyüşe çıkarak Lukaşenko karşıtı protesto gösterisi düzenledi. Belaruslu kadınlara destek vermek için birçok eski Sovyetler Birliği ülkesinde de kadınlar gösteriler düzenlendi.

Pazar günü Minsk’te gerçekleşen gösterilere de yine de kadınların damgasını vurması dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı’nın “evde kalın” diyerek açıkladığı sokağa çıkma yasağı ile güvenlik güçlerinin uyarılarının ardından başkentin birçok meydanı sabah saatlerinden itibaren ağır silahlı polis ile askerler tarafından kapatıldı.

Ancak buna rağmen gün boyu gerçekleşen “Birlik Yürüyüşü” isimli gösterilere on binlerce kişi katıldı. Belarus’un eski bayrağı kırmızı-beyaz renkli bayrağı sallayan göstericiler “Yaşasın Belarus” sloganları attı. Bazı uluslararası ajanlar yürüyüşçülerin sayısının 10 bin olarak açıklarken, ülkedeki bağımsız gözlemciler gösterilere 50 binden fazla kişinin katıldığını bildirdiler.

POLİSTEN GÖSTERİCİLERE SERT MÜDAHELE

İnternet platformlarında yayınlanan videolarda polisin göstericilere sert şekilde müdahale ettiği görülüyor. Minsk’teki bağımsız insan hakları kuruluşları 70 civarında göstericinin gözaltına alındığını belirtirken, İçişleri Bakanı çok daha düşük bir sayı açıkladı.

Dördüncü haftasına giren gösterilerde muhalifler, son seçimlerde yüzde 80 oy oranı elde eden 66 yaşındaki Lukaşenko’nun 6. kez devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını engellemek istiyorlar. Göstericilerin ana talebi seçimlerin yeniden yapılması ve siyasi tutukluların serbest bırakılması.

Uluslararası birçok gözlemcinin şaibeli olarak nitelendirdiği seçimlerde Lukaşenko’nun en güçlü rakibi Svetlana Tikhanovskaya, can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek Litvanya'ya sığınmıştı. Aynı şekilde bir başka kadın siyasetçi ve muhalif lider Olga Kowalkowa’nın da ülkesini terk ederek Polonya’ya gittiği öğrenildi.