MİT'in Almanya'daki faaliyetleri 'devlet sırrı'

MİT’in Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin Sol Parti’nin soru önerisini yanıtlayan Merkel hükümeti, 2018 yılında 13 soruşturmanın açıldığını bildirdi. Ancak hükümet ‘devlet sırrı’ diyerek soruşturmaların ayrıntılarını vermedi.

Almanya’da başta diyanet kurumu DİTİB, konsolosluklar, paravan şirketler, Türk bankaları üzerinden ajan ağı kuran Türk istihbarat kurumu MİT’in Kürdistanlı ve Türkiyeli nüfusun yoğun yaşadığı bu ülkeyi arka bahçesi gibi kullandığı artık bir sır değil.

Fakat son dönemlerde Erdoğan rejimiyle ilişkilerini yeniden güçlendiren Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin, MİT’in yasa dışı bu faaliyetlerini kamuoyuna açıklamaktan çekiniyor. 6 bin MİT ajanı ve casusunun aktif olduğu tahmin edilen Almanya'da Türk casuslarına açılan soruşturmalar ise sembolik bir önemi geçmiyor.

Geçtiğimiz günlerde Sol Parti grubu, MİT’in Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin federal hükümetin yanıtlaması talebiyle bir sonu önergesi vermişti. Sol Partili vekiller Sevim Dağdelen, Heike Hänsel ve Andrej Hunko’nun öncülüğünde hazırlanan önerge hükümetin 28 Eylül 2018 tarihinde yanıt verdiği öğrenildi.

Bir kopyası ANF’nin eline geçen yanıtta birçok soruya “devlet sırrı” veya “soruşturmaların selameti açısından tehlikeli” diyerek cevap vermekten kaçınan Merkel hükümeti, “istihbarat faaliyeti şüphesiyle” 2017 yılında 34, bu yılın başından 23 Ağustos’a kadar geçen süre zarfında ise 13 soruşturmanın açıldığını bildirdi. Soruşturmalara ilişkin ayrıntı vermeyen hükümet, hem 2017 hem de 2018 yılındaki soruşturma dosyalarında hiçbir yargılama sürecinin başlamadığını aktardı.

Birçok kez Kürt siyasetçiler ile Erdoğan rejimi muhalifi isimlere yönelik suikast hazırlıklarının yapıldığı bizzat Alman devlet yetkilileri tarafından getirilmesine rağmen, MİT’in faaliyetlerine göz yumuluyor. Son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında açıklanan Alman istihbaratının yıllık raporunda, MİT’in özellikle Türk devletinin elçilik ve konsolosluk gibi resmi temsilcilikler ile DİTİB’in camilerini kullandığı belirtilmişti.

MİT’İN HEDEFİNDE POLİS VE GÜVENLİK BİRİMLERİ VAR

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Almanya’ya yaptığı ziyaretin hemen öncesinde Alman emniyetinde yeni bir MİT ajanı daha deşifre edilmişti. “Der Tagesspiegel” gazetesi Berlin Emniyet Müdürlüğü’nde Türk istihbaratına çalışan söz konusu polise yönelik soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Başkent Berlin’de yaşayan Erdoğan rejimi muhaliflerine ilişkin bilgileri Türk Büyükelçiliği’ne aktardığı tespit edilen “köstebek” polisin kimliği açıklanmamıştı. Bir süredir açılan soruşturmanın Erdoğan’ın gezisi öncesinde Alman basınına sızdırılması dikkat çekti. MİT’in Alman güvenlik birimlerine de sızarak Kürt ve Türklere ilişkin bilgiler toplamaya çalışması son bir yıldır sıkça Almanya'nın gündemindeydi.

Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü'ne çalışmak için başvuru yapanlardan bazılarının MİT ile bağlantısı deşifre olmuştu. MİT'in sızdığı bu Alman kurumlarına geçtiğimiz Ekim ayında Erdoğan rejiminden kaçtıktan sonra ilk başvuru yapılan merci olan Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) eklenmişti.

Hessen Eyaleti'nin Wiesbaden kentinde "uyum polisi" bölümünde görev yaptığı sırada MİT bağlantıları ortaya çıkan ve ANF'nin 2017 yılının Ağustos ayında ismini deşifre ettiği Türk kökenli baş komiser Döndü Yazgan da Erdoğan rejiminin casuslarından birisiydi. Hakkında açılan soruşturmanın ardından Yazgan, şu anda alt düzeydeki bir memur olarak hala Hessen Eyaleti Emniyet Müdürlüğü'nde çalışmaya devam ediyor.